Kineski mediji: Rusija izvršila kontraudar na Zapad sa tri moćna aduta

Zapadne zemlje su mnogo pre početka ukrajinskog sukoba vršile pritisak na Rusiju, čak su organizovale provokacije na njenim granicama.

Posle početka krize u Ukrajini, potpuno su prestali da se obuzdavaju, i skoro svakog meseca uvode se nove antiruske sankcije, a još češće se najavljuju isporuke oružja Kijevu. Ovo prenose kineski mediji.

„SAD i njihovi partneri su na Rusiju gledali kao na neprijatelja dugi niz godina, i pokušavali su raznim metodama da joj naškode“, tvrde kineski stručnjaci.

Rusija, koja se našla pod snažnim pritiskom Zapada, brzo se snašla u trenutnoj situaciji, i prilično se dobro pokazala u neutralisanju sankcija. Preduzete su radnje koje su negirale efekat zapadnih ekonomskih ograničenja.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Pošto je stabilizovala situaciju, uradila je ono što niko od nje nije očekivao – krenula je u kontranapad. Da bi to uradila, Moskva je došla sa tri aduta koja su joj bila u rukama.

Prvo, Ruska Federacija je ograničila izvoz određenih vrsta strateških sirovina, poput inertnih gasova, koji se koriste u proizvodnji čipova. Ova oblast je veoma ranjivo mesto na Zapadu, jer nedostatak poluprovodnika može dovesti do kolapsa mnogih zapadnih ekonomija.

Drugi adut se pokazao sasvim nedavno.

Američke kompanije pokušavaju poslednjih nekoliko godina, da stvore funkcionalno hipersonično oružje, ali ono još uvek nije završeno. Istovremeno, Ruska Federacija aktivno raspoređuje takve sisteme u svojim trupama.

Pre izvesnog vremena fregata Admiral Gorškov, opremljena hipersoničnim borbenim sistemom „Cirkon“, otišla je na borbeno dežurstvo. Ovo oružje se smatra pretnjom američkim nosačima aviona, jer nemaju sredstva za odbranu od njih.

Treći adut Ruske Federacije bio je još jedno oružje. Reč je o silosnom raketnom sistemu „Sarmat“, koji će u najskorije vreme biti stavljen na borbeno dežurstvo. Ovo oružje ima izuzetno neprijatnu osobinu za NATO – savremeni protivraketni odbrambeni sistemi ne mogu da ga presretnu, a njegov domet je više nego dovoljan da stigne do teritorije Sjedinjenih Država, ili bilo kog drugog neprijatelja Rusije.

„Tri aduta koje je pokazala Rusija, postali su signal spoljnom svetu. Zapadu je pokazano, da bi se borba protiv Ruske Federacije mogla loše završiti po njega“, rezimiraju kineski analitičari.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs