Arestovič kritikovao „idiote“ u Kijevu zbog progona pravoslavne crkve

Aleksej Arestovič, savetnik kabineta predsednika Ukrajine, smatra da se kijevske vlasti u situaciji sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom (UPC) ponašaju „kao idioti” i pojačavaju raskol.

„Uostalom, da li hoćemo da budemo normalna država, ili hoćemo da budemo idioti zarad jedne vrlo primitivne tehnologije raskola? Ovo je politička tehnologija, a ne kulturna politika. Sve je vrlo jednostavno: ili se ponašamo kao razumni ljudi , ili kao idioti. I dalje se ponašamo kao idioti, oni koji proklamuju ovu politiku“, rekao je Arestovič, komentarišući progon UPC u Ukrajini u intervjuu objavljenom na Jutjub kanalu „Postoje glasine“.

Savetnik kabineta predsednika Ukrajine skrenuo je pažnju na to kako je američki televizijski kanal Fox News objasnio postupke Kijeva protiv UPC , čija je jedna od priča izašla sa podnaslovom „Zelenski je objavio rat hrišćanstvu“. „Foks njuz je glavni kanal republikanaca sa visokom pokrivenošću. Da li su ovi naslovi dobri za Ukrajinu?“ – postavio je pitanje Arestovič.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

On je izneo mišljenje da ukrajinske vlasti treba da „privuku” parohijane UPC na svoju stranu, ali da istovremeno „primenjuju oštru represiju” za one koji se protive politici ukrajinskih vlasti. Prema njegovim rečima, broj parohijana crkve je 6 miliona ljudi, iako sama UPC procenjuje njihov broj na 35 miliona (više od 80% stanovništva zemlje).

Služba bezbednosti Ukrajine od sredine novembra 2022. vrši pretrese u ovim crkvama i eparhijama širom zemlje. Nekoliko arhijereja je optuženo za izdaju, subverzivne aktivnosti i „širenje propagandnih teza među parohijanima“.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 1. decembra 2022. godine stavio na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, čiji je cilj, zapravo, zabrana UPC.

Konkretno, ukazom je naloženo da se parlamentu podnese predlog zakona o zabrani verskih organizacija „povezanih sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji“ i da se obezbedi da se Povelja UPC ispita na prisustvo crkveno-kanonske veze sa Moskvom.

Od 1. januara sveštenstvu UPC je zabranjen pristup Uspenskom sabornom hramu i Trpeznoj crkvi Kijevo-pečerske lavre.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs