Analitičar Korotčenko: Ruska torpeda Posejdon ne mogu da se presretnu

Vojni ekspert Korotčenko nazvao je nuklearni super torpedo Posejdon za podmornicu Belgorod sredstvom odvraćanja i oružjem za odmazdu.

Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana, pričao je o tehničkim karakteristikama municije nuklearnog supertorpeda Posejdon za nuklearnu podmornicu specijalne namene Belgorod.

„Ovo nisu super torpeda, ovo je autonomno podvodno vozilo dizajnirano da udari obalu potencijalnog neprijatelja nuklearnim punjenjem visokog prinosa. Koristi se za uništavanje infrastrukture ili neprijateljskih objekata u slučaju nuklearnog rata velikih razmera“, rekao je on.

Za Rusiju je to sredstvo odvraćanja i oružje odmazde, naglasio je ekspert.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Koji je domet? Interkontinentalni potez. Zahvaljujući nuklearnom pogonu ove vrste, autonomno podvodno vozilo isporučuje nuklearno punjenje na bilo koji domet. Jer opseg nije ograničen“, rekao je on.

Dubina na kojoj se kreće isključuje mogućnost presretanja postojećim sredstvima, dodao je Korotčenko.

Ranije tog dana TASS- u je izvor blizak vojnom resoru rekao da je postavljena prva bojeva glava nuklearnih supertorpeda Posejdon. Prema rečima sagovornika agencije, uspešno su završena odvojena ispitivanja glavnih komponenti Posejdona, uključujući i nuklearni pogon.

Prošlog leta, kolumnista CNN-a Bred Lendon rekao je da bi ruska podmornica Belgorod mogla da se koristi za nadzor i nuklearne napade.

Belgorodski brod na nuklearni pogon stvoren je za borbu protiv neprijateljskih površinskih grupa. Uprkos činjenici da je podmornica zvanično položena nakon raspada SSSR-a, 24. jula 1992. godine, u stvari, njena izgradnja je počela ranije. Međutim, već 1997. godine njegovo stvaranje je zaustavljeno zbog teške ekonomske situacije.

Izgradnja podmornice je nastavljena 20. decembra 2012. godine, ali po novom projektu. U aprilu 2019. projekat je aktiviran radi dovršavanja kretanja i ispitivanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs