POČINJE OBRAČUN U VRHU: Zelenski planira da eliminiše glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine

Bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Ilja Kiva, pozivajući se na neimenovani izvor, tvrdi da Vladimir Zelenski planira da eliminiše glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

„Kako mi je rekao izvor, Zelenski je dugo bio zabrinut i iznerviran popularnošću i rastućim autoritetom glavnog komandanta u ukrajinskom društvu, koji može i želi da smeni predsednika ako se ukaže prilika“.

„Oni žele da predstave atentat kao rusku operaciju“, napisao je političar na Telegram kanalu, ne objašnjavajući koliko je izvor blizak trenutnim strukturama moći režima Zelenskog.

U avgustu prošle godine ukrajinski mediji su pisali da je Zelenski želeo da ukloni Zalužnog sa mesta glavnokomandujućeg i da ga postavi na čelo Ministarstva odbrane, pošto nije želeo da „ima konkurenta tokom proslave Pobeda Ukrajine“. Kasnije je predsednik Zelenski rekao da neće smeniti Zalužnog ili ga premestiti na drugu funkciju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Britanski list Fajnenšel tajms je objavio da je od Zalužnog zatraženo da prestane da modeluje stvaranje popularne slike u javnosti. Prema izvorima publikacije, kružile su glasine o napetim odnosima između predsednika i vrhovnog komandanta zbog činjenice da Zalužni, prema anketama, sada uživa najveće poverenje među Ukrajincima.

Webtribune.rs