Rumunski ekspert: Velika konfuzija u Ukrajini – Ne znaju šta ih je snašlo

Raketni napad ruske vojske, doveo je Oružane snage Ukrajine u pometnju. O tome je za ruske medije govorio, rumunski vojni ekspert, Valentin Vasilesku.

Ukrajinski mediji izvestili su o raketnim napadima na Kijevsku i Nikolajevsku oblast. Istovremeno, kako primećuje Vasilesku, alarm za vazdušni napad nije radio u pogođenim oblastima.

Zamenik komandanta Kopnene vojske Ukrajine, general-potpukovnik Oleksandr Pavljuk, rekao je da se ne radi o delovanju sistema PVO, a takođe je obećao da će kasnije izvestiti o uzrocima eksplozija.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Vasilesku je podsetio, na neuobičajenu aktivnost Crnomorske flote, i medijske izveštaje o moćnom radu elektronskih protivmera nad vodama Crnog mora.

„NATO je odlučio da prebaci tri aviona Boeing E-3 Sentri AVACS u vazdušnu bazu Otopeni. Oni će sleteti u Rumuniju 17. januara. Uzimajući u obzir informacije koje je dostavio NATO, takva odluka sugeriše da je nešto pošlo po zlu, u sistemu ranog upozoravanja ukrajinske PVO“, naglašava Vasilesku.

Rumunski specijalista sugeriše, da je ruska vojska stvorila „određene stelt zone za komplekse za istraživanje avijacije i svemira”, koje, prema njegovim rečima, omogućavaju prikrivanje trenutka lansiranja rakete i sprečavanje njenog praćenja duž većeg dela putanje leta, u vazdušnom prostoru Rusije i Ukrajine.

Vasilesku veruje, da su ruski sistemi za elektronsko ratovanje (EV) R-330Ž Žitel i Krasuha-4, sposobni da stvore tako velike smetnje.

Prema Vasileskuu, Žitel je u stanju da preuzme kontrolu nad komunikacijama između sistema satelitske navigacije, kao što je NAVSTAR, i sistema za vazdušno izviđanje, kao što su Boeing RC-135V, RK-4B Global Hawk, Boeing E-3 Sentri. Istovremeno, R-330Ž, može ometanjem da prekine prijem i prenos informacija sa platformi za vazdušno izviđanje.

„Krasuha“, po njegovom mišljenju, može da ometa radare izviđačkih aviona sa ljudskom posadom (RC-135V, P-8A Poseidon i E-8C JSTARS), aviona E-3 AVACS, RQ-4B izviđačkih dronova, pa čak i američke vojne obaveštajne satelite Lacrosse i Onyx.

Webtribune.rs