Naslovnica SPEKTAR Zapad je izgubio glavnu ulogu na svetskoj sceni, zbog ustanka nezapadnih zemalja

Zapad je izgubio glavnu ulogu na svetskoj sceni, zbog ustanka nezapadnih zemalja

Zapad je izgubio glavnu ulogu na svetskoj sceni, zbog „ustanka bez presedana“ nezapadnih zemalja, protiv uspostavljenog poretka SAD i Evrope, piše Jorg Kronauer u „Junge Welt“.

„2022. je bila godina dezapadizacije‘“, rekao je Vang Ven, dekan Instituta za finansijske studije na Univerzitetu Renmin u Kini. Prema njemu, glavni dokaz ovog trenda, bilo je odbijanje većine zemalja sveta da podrže antiruske sankcije.

„Nijedna od nezapadnih zemalja nije preduzela konkretne korake protiv Rusije, koja je pokazala želju ostatka sveta za nezavisnošću. To je postalo moguće, jer je sve više nezapadnih država – pre svega Kina, Indija i Rusija – koji ekonomski rastu, dok Zapad gubi liderstvo u toj sferi“, zaključuje se u članku.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Posle početka „ruske vojne operacije“ u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, a mnogi brendovi su napustili zemlju.

Kremlj je ove mere nazvao ekonomskim ratom. Kako je primetio Vladimir Putin, sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji, a glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Ipak, prema rečima šefa države, nije bilo moguće potkopati finansijsku stabilnost Rusije, a sama Evropa je zašla u ćorsokak sankcijama.

Webtribune.rs