U Ukrajinu idu tenkovi s greškom

Oklopni tenk razvijen krajem 1970-ih godina, koji se, u uslovima Hladnog rata, dobro nosio protiv sovjetskih lovaca, na bliskoistočnom ratištu „praktično se raspadao pod intenzivnom vatrom“, izvestili su britanski mediji još 2018. godine

Sa radošću je dočekana vest da će Poljska da pošalje tenkove „leopard“ u Ukrajinu što je danas u Ukrajini potvrdio poljski predsednik Andžej Duda.

„Poljska će u okviru podrške međunarodne koalicije isporučiti četu tenkova ‘leopard'“, izjavio je Duda na zajedničkoj pres-konferenciji u Lavovu s ukrajinskim i litvanskim kolegama Vladimirom Zelenskim i Gitanasom Nausedom.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Međutim, ukrajinska jagma za naoružanjem razotkriva i mnoge nedostatke oružja, pre svega evropskog. Najpre je obelodanjeno da se iza odluke nemačkog kancelara Olafa Šolca da ne pošalje tenkove „puma“ Ukrajini krije činjenica da su ta borbena vozila u vrlo lošem stanju i da su čak opasna za one koji ih koriste.

„Politiko“ je pisao da jedino vrede „marder“ i nemački glavni borbeni tenk „leopard 2“, pa se Zelenski zainteresovao za njih.

Kada se nazire kraj sage oko toga da li će Ukrajina dobiti „leoparde“ i koliko njih, valja podsetiti da je ovaj nemački tenk vredan četiri i po miliona evra, „jedan od najboljih na svetu“, prošao neslavno u Siriji.

„Leopard 2“ koji je Turska kupila za borbu protiv Kurda ima brojne greške koje su otkrivene u nesrećama s fatalnim posledicama, pisao je „Dejli mejl“ još 2018. godine, dokumentujući sve brojnim snimcima s bojnog polja.

Fotografije preuzete s video-snimka ISIS-a a tokom trajanja turske vojne operacije „Štit Eufrata“, koja je počela u avgustu 2016, pokazuju ugljenisane ostatke „leoparda 2“ koji je navodno raznet minama, zatim tenk čija je kupola odletela, jedan veoma oštećen leži u jarku itd.

Kurdi su tvrdili da su uništili čak deset tenkova.

Dakle, oklopni tenk razvijen krajem 1970-ih godina, koji se tada, u uslovima Hladnog rata, dobro nosio protiv sovjetskih lovaca, na bliskoistočnom ratištu „praktično se raspadao pod intenzivnom vatrom“, piše „Dejli mejl“ i dodaje da s obzirom na to da te tenkove koriste brojne NATO članice – uključujući Kanadu, Holandiju, Dansku, Grčku i Norvešku – posebno je neprijatno kada se vidi kako ih teroristi lako uništavaju a „očekuje se da će parirati ruskoj vojsci“.

Početkom 2000-ih Berlin je Ankari prodao 354 penzionisana „leoparda 2“, pisao je „Nešenel interest“ krajem januara 2018, ocenivši da je nemački tenk smatran za jednog od najboljih sve dok nije otišao u Siriju 2016. godine.

„‘Leopard 2’ nije izdržao test borbe. Uprkos njegovoj ceni od četiri i po miliona evra, V12 tvin-turbo motoru, kućištu od kaljenog čelika i volframa i maksimalnoj brzini od 67 kilometra na čas“, zaključuje „Dejli mejl“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)