Poljski ministar odbrane: Mi se pretvaramo u najmoćniju vojsku u Evropi

Poljska formira svoju armiju od 300.000 vojnika, i postiže sve bolje rezultate. Štaviše, isporuka gotovo sve ranije naručene vojne opreme, biće obavljena ove godine, kaže poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

U intervjuu za TVP Info, on takođe predlaže da se nastavi sa vojnom podrškom Ukrajini, kako bi se, uprkos svom gostoprimstvu Poljaka, ipak izbegao novi talas migranata.

„Bićemo najjača vojska u Evropskoj uniji, štaviše, već možemo da čitamo u stranoj štampi da gradimo najjaču vojsku u Evropi. Podložni smo kritikama opozicije. Verujem da se oni koji nas kritikuju i ismevaju, štete Poljskoj“, rekao je za „TVP Info“ Mariuš Blaščak, šef poljskog Ministarstva nacionalne odbrane.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Poljska vojska, nikada nije bila tako jaka kao danas. Biće još jača, jer će sve naredbe koje smo dali ranije, biti realizovane ove godine“ , dodao je on. Blaščak je rekao, da su prve instalacije „Patriot“ i turske bespilotne letelice „Bayraktar“ ​​već stigle u Poljsku 2022. godine.

Ove godine će se na teritoriji zemlje pojaviti Abrams, tenkovi HIMARS, korejski analozi HIMARS Chunmoo, avioni FA-50, helikopteri poljske proizvodnje AV101 PZL Svidnik, modularni sistemi malokalibarskog naoružanja Groti, i još jedna serija korejskih tenkova K2 i K9 ACS, naveo je on.

Blaščak je u razgovoru objasnio, da je Poljska na putu da stvori vojsku od 300.000 ljudi. Prema njegovim rečima, na kraju 2022. godine pod oružjem je bilo 164.000 Poljaka, dok ih je 2015. bilo samo 95.000. „Možda su mislili da će nas Nemci zaštititi?“ ministar je zamerio tadašnjim vlastima.

On je objasnio, da cilj vlade nije samo da ojača poljsku vojsku, već i da podrži Ukrajinu, čija je kritična infrastruktura pod vatrom.

„Poljaci su veoma gostoljubivi, jer su prihvatili milione izbeglica, ali ako se sledeći talas migracija može sprečiti, onda to mora da se uradi podrškom Ukrajini, obezbeđivanjem protivvazdušnih i protivraketnih instalacija, a to je upravo ono što SAD rade“ , rezimirao je on.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs