Snouden: Bajden je uzeo više poverljivih dokumenata od mnogih uzbunjivača

Čini se da je američki predsednik Džo Bajden uzeo više poverljivih dokumenata od mnogih uzbunjivača, kaže Edvard Snouden, bivši američki obaveštajac.

„Vredi napomenuti da je predsednik uzeo više poverljivih dokumenata od mnogih uzbunjivača. Poređenja radi, Rijaliti Viner (osuđen u Sjedinjenim Državama zbog curenja informacija iz Agencije za nacionalnu bezbednost – prim. aut.) je osuđen na pet godina za samo jedan dokument. U međuvremenu, Bajden, (Donald) Tramp, (Bil) Klinton, (Dejvid) Petreus… ovi momci imaju desetine, stotine dokumenta i nisu otišli u zatvor“, napisao je Snouden na Tviteru.

Prema njegovom mišljenju, pravi skandal u slučaju predsednika nije to što je Bajden uzeo tajna dokumenta, već što ih je američko Ministarstvo pravde otkrilo nedelju dana pre međuizbora i odlučilo da prećuti ovu priču.

CBS News je ranije izvestio o poverljivim dokumentima u Bajdenovoj kancelariji u istraživačkom centru nazvanom po njemu u Vašingtonu. Materijale koji se odnose na period kada je aktuelni šef Bele kuće bio potpredsednik pronašli su njegovi poverljivi ljudi pred izbore na sredini mandata u novembru 2022. godine.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

CNN je kasnije izvestio da su među otkrivenim tajnim dokumentima bili obaveštajni podaci o Ukrajini, Iranu i Velikoj Britaniji.

Dokumenti su odmah predati nacionalnom arhivu, ali Ministarstvo pravde sada proverava kako su dospeli u privatnu kancelariju. Bela kuća je priznala da je Bajden koristio pomenute prostorije između 2017. i 2020. godine, kada više nije bio u administraciji.

Skladištenje poverljivih materijala uklonjenih iz Bele kuće bilo je povod za pretres imanja Mar-a-Lago bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa prošle godine. On se suočava sa krivičnim gonjenjem.

Bajden je bio iznenađen činjenicom pronalaska i rekao da ne zna sadržaj dokumenata. Nadzorni odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD pokrenuo je istragu o tome da li se šef Bele kuće pridržavao pravila za rukovanje poverljivim dokumentima u vreme dok je bio potpredsednik.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs