Naslovnica SPEKTAR Nemački tenkovi ulaze u Ukrajinu – Šta će se dogoditi

Nemački tenkovi ulaze u Ukrajinu – Šta će se dogoditi

Prebacivanje nemačkih tenkova Leopard u Kijev, koje je najavilo poljsko rukovodstvo, više je PR kampanja. Sa vojne tačke gledišta, ova odluka neće doneti značajne dividende Oružanim snagama Ukrajine, smatra bloger Jurij Podoljaka.

Kolektivni Zapad je dugo bežao od isporuka teških oklopnih vozila Ukrajini. Sasvim je moguće da bi se tako nastavilo i dalje, dok poljske vlasti nisu odlučile da to sve prekinu. Oni su prvi odlučili da teške tenkove Leopard, prebace u sastav Oružanih snaga Ukrajine.

Zašto je Varšava upravo sada preduzela takav korak, teško je reći. Moguće je, da je na ovu odluku uticala situacija u Soledaru, koju ukrajinska vojska nije uspela da zadrži pod naletom Vagnerovih boraca. Ovi drugi, sada imaju odlične šanse, da uspešno završe operaciju oslobađanjem Bakhmuta. Moguće je da izjava o „leopardima“ ima za cilj, da zagluši gromoglasni neuspeh Kijeva.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Kako je na svom „Telegram“ kanalu primetio poznati bloger Jurij Podoljaka, Ukrajina će verovatno dobiti tenkove Leopard-2A4 iz Poljske. Ovu modifikaciju usvojile su zemlje NATO-a krajem 1980-ih, a po karakteristikama performansi, nisu ništa bolji od domaćih T-72 i T-80. S druge strane, ruska oklopna vozila su po oklopu superiornija od protivnika.

Osim toga, ekspert je primetio da vojna oprema NATO-a zahteva visokokvalitetne popravke. Pošto Ukrajina nije u stanju, da organizuje održavanje čak ni artiljerijskih postrojenja koja moraju da se šalju u susedne zemlje, sa tenkovima će biti još gore. Iz tog razloga je transfer Leoparda u Kijev, prema Podoljaki, veoma sumnjiv poduhvat. U većoj meri, ovo je PR kampanja koja sa vojnog stanovišta ne predstavlja celishodnost.

Webtribune.rs