Ekspert: Šta će se dogoditi sa ukrajinskim tenkovima – SAD to neće želeti da čuju

Slanje novih teških NATO tenkova u Ukrajinu neće pomoći kijevskom režimu da se nosi sa ruskom vojskom. Ovo mišljenje izneo je vojni ekspert Drago Bosnić u tekstu za InfoBrics. 

Kako je primetio Drago Bosnić, Rusija postepeno uništava ukrajinske tenkovske snage. Situacija je došla dotle da Zapad jednostavno nema čime da popuni praznine koje nastaju u Oružanim snagama Ukrajine, pošto sovjetska oprema u magacinima zemalja članica NATO-a ponestaje.

To važi i za oklopna vozila. Zato su zapadne zemlje počele da pokreću pitanje prebacivanja teških tenkova NATO-a ukrajinskim militantima. Na primer, Velika Britanija je obećala 14 jedinica.

„Međutim, tenkovi zapadne proizvodnje su poznati po svojoj veličini i težini. Oni su 30% teži od sovjetskih i ruskih modela. Sa težinom od 75 tona sa dodatnim borbenim oklopnim modulima, Čelendžer 2 je skoro duplo teži od ukrajinskog T-64BV (38 tona), koji se može nazvati glavnim oklopnim vozilom kijevskog režima“, piše ekspert.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Analitičar je siguran da će za oklopna vozila NATO-a biti veoma teško u Ukrajini, jer će zbog posebnosti ukrajinskog stepskog tla biti vezana na neravnom terenu.

„Vojska će biti prinuđena da koristi puteve, što će ih učiniti lakim metama neprijateljskih borbenih aviona, dronova, artiljerije i pešadije“, rekao je Drago Bosnić.

Dakle, slanje teških tenkova ili drugih oklopnih vozila NATO-a neće biti samo vojno beskorisno za režim u Kijevu, već će dovesti do pogibije velikog broja ukrajinskih boraca, naglasio je vojni ekspert.

Webtribune.rs