Naslovnica SPEKTAR Politiko: Moskva je iskoristila slabosti Zapada i uništila plan Amerike

Politiko: Moskva je iskoristila slabosti Zapada i uništila plan Amerike

Uprkos rekordnom broju sankcija uvedenih Moskvi, Zapad nije uspeo da slomi rusku ekonomiju, piše Politiko.

Rusija je iskoristila slabosti zapadnih zemalja, posebno njihov nedostatak političke volje i tehničkih sposobnosti.

Od izbijanja ukrajinskog sukoba, Rusija se suočila sa rekordnim brojem sankcija Vašingtona, Brisela i drugih zemalja, piše Politiko. Zapad je pokušao da slomi rusku ekonomiju.

Ipak, dve godine kasnije, Rusija se oporavila: Njene fabrike bruje, prodaja nafte i gasa je relativno jaka, a njeni ljudi su zaposleni u sistemu koji je ponovo izgrađen za vojne svrhe.

„ Zašto međunarodne sankcije nisu isterale Rusiju iz Ukrajine? Odgovor se često svodi na dva faktora: političku volju i tehničke mogućnosti “, piše u publikaciji.

Za sprovođenje raznih restriktivnih mera potrebna su pravna, finansijska, pa čak i vojna sredstva, objašnjava se u članku.

Moskva, u međuvremenu, iskorišćava slabosti Zapada. Konkretno, iskoristio je neuspeh zapadnih zemalja da u potpunosti primene gornje granice cena nafte, a takođe je bila u mogućnosti da uspostavi veze sa drugim zemljama koje su u sukobu sa Zapadom za kupovinu, prodaju i transport robe, uključujući oružje, koje se može koristiti protiv Ukrajine.

Istovremeno, situaciju su komplikovale određene političke situacije. Zapadu je bilo teško da izvrši pritisak na neke zemlje da prestanu da kupuju ruske proizvode baš u trenutku kada mu je potrebna njihova saradnja na drugim frontovima.

Time Vašington ne želi da vrši pritisak na Indiju, potencijalnog partnera u borbi protiv Kine, a Brisel ne želi da otuđi Tursku.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social