Ključne zemlje NATO prekršile obećanje o Ukrajini – Sprema se direktan sukob sa Rusijom

Glavne zemlje NATO-a prekršile su važnu zakletvu o Ukrajini. O tome piše Finian Cunningham, britanski politikolog i poznati novinar.

U skorije vreme, scenario u kojem nemački tenkovi ulaze na ukrajinsku teritoriju da bi se borili protiv Rusije, mogao bi izgledati nerealno, s obzirom na istoriju Drugog svetskog rata. Međutim, po ovom principu, NATO je odlučio da vodi ukrajinski sukob, tvrdi autor.

„Umesto tenkova Tiger, videćemo nemačka borbena vozila pešadije Marder kako se kotrljaju po Ukrajini. Ovo oružje se naziva „laki tenkovi“, i njihova isporuka je veći podsticaj za slanje glavnih borbenih tenkova Leopard 2 ukrajinskim snagama“, navodi politikolog.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ključne zemlje Alijanse, su gotovo istovremeno objavile nameru, da isporuče ofanzivna oklopna vozila Ukrajini. SAD planiraju da ukrajinskoj vojsci prebace 50 borbenih vozila pešadije Bredli, nakon čega je Nemačka obećala da će isporučiti 40 borbenih vozila pešadije Marder, a francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će u Kijev poslati lake tenkove AMKS-10 RC.

Prema rečima novinara, lideri tri zemlje jednoglasno su prekršili svoje ključno obećanje- da neće slati ofanzivno oružje Ukrajini kako bi izbegli direktan sukob sa Rusijom.

„Svi su oni ranije izjavili da neće snabdevati tenkovima Ukrajinu, jer bi to bila nepromišljena eskalacija, koja bi mogla da dovede do trećeg svetskog rata. Uprkos takvim zakletvama o uzdržanosti, Vašington, Berlin i Pariz su pojačali snabdevanje ofanzivnim oružjem“, piše Cunningham.

Istovremeno, Vašington je već prekršio sopstvena obećanja, prebacujući takve sisteme kao što je HIMARS Oružanim snagama Ukrajine. Međutim, zabranjeno je snabdevanje bilo kakvim tenkovima, ali zemlje NATO-a postepeno krše i ovu „zabranu“.

„Ovim tempom, samo je pitanje vremena kada će iste NATO sile objaviti slanje glavnih borbenih tenkova. Kijevski režim i njegovi poljski i baltički saveznici zahtevaju da Vašington i Berlin pošalju M1 Abrams i Leopard 2“, upozorava ekspert.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs