Putinova neočekivana odluka zbunila je Zapad

Putin je dao neočekivano naređenje nakon snažnog udarca Oružanim snagama, koji je zbunio Zapad, piše kinesko izdanje Sohua.

Ukrajinske trupe pretrpele su ozbiljne gubitke u prvim danima 2023. godine. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane 3. januara, ruska vojska je udarila na punktove privremenog razmeštanja „legije stranaca“ u oblasti Masljakovke i Kramatorska u DNR, eliminišući više od 130 stranih plaćenika.

Pored toga, bilo je moguće uništiti dve HIMARS instalacije. Prema rečima kineskih stručnjaka, ruski predsednik Vladimir Putin je posle tako snažnog napada dao nalog koji je za sve bio neočekivan.

„Neočekivano nakon udara, Putin je naredio privremeni prekid vatre na 36 sati. Čak je i zapadni svet bio zbunjen, zašto je Rusija to uradila? – kaže se u članku.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Predsednik Rusije je 5. januara naložio ministru odbrane da prekine vatru na ukrajinske položaje od 6. do 7. januara. Putin je na ovaj korak preduzeo posle predloga patrijarha Kirila da se uspostavi božićno primirje. Prema mišljenju analitičara, Moskva je tako Kijevu dala jedinstvenu šansu da okonča sukob i počne da razgovara o miru.

„Putin je naredio privremeni prekid vatre što se kada se analizira, može videti kao jedinstvena prilika za Ukrajinu. Teški raketni napad na ukrajinske trupe mogao je biti poslednji, ali su ukrajinske vlasti pošle od mudrosti „mrtva svinja se ne plaši ključale vode“, navodi se u izdanju.

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski odbio je da učestvuje u božićnom primirju, rekavši da Rusija koristi primirje u svoje sebične svrhe. Na sličan način je govorio i američki predsednik Džo Bajden.

„Iz ovoga se vidi da ni Sjedinjene Države ni Ukrajina nikada nisu razmišljale o tome da sednu i razgovaraju sa Rusijom o miru. Oslanjajući se na pomoć Sjedinjenih Država, Zelenski je zaboravio reč „strah“.

Putin je Kijevu dao jedinstvenu priliku, ali ju je Kijev odbio. Sasvim je moguće da će sada Ukrajina morati da plati veliku cenu za to“, kažu analitičari.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs