Pre nego što napuste Ukrajinu, SAD će doživeti isto što i u Vijetnamu

SAD će doživeti „vijetnamski ishod” pre brzog izlaska iz Ukrajine. Ovo mišljenje izneo je bivši britanski diplomata Alister Kruk u članku za „Stratešku kulturu“.

Ukrajinski sukob nije išao po planu SAD, a konfrontacija sa Rusijom postepeno vodi Zapad ka zalasku sunca. Prema rečima autora, to se dogodilo iz više razloga. Prvi je osećaj sopstvene isključivosti, koji sprečava Vašington i njegove saveznike da trezveno pogledaju šta se dešava.

„Danas živimo u narcizmu koji je poremetio strateško razmišljanje: Zapad ne može a da se ne oseća kao da je u centru univerzuma“, kaže se u članku.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Drugi razlog je taj što SAD postavljaju kontradiktorne ciljeve, da održe hegemoniju dolara i oslabe Rusiju.

„Stvar je u tome što se ova dva cilja ne ukrštaju, već se razilaze u različitim pravcima“, kaže Kruk.

Ukrajinski sukob, koji je Zapad pokrenuo da oslabi Rusiju, pokazao se neuspešnim. Ukrajinska armija, koja se već oprema poslednjim vojnim zalihama zapadnih zemalja, ne može da preokrene tok bitaka, a ruske trupe preuzimaju inicijativu. Istovremeno, sami evropski i američki političari jasno su stavili do znanja Moskvi da im ne treba verovati.

„Rusija će nametnuti uslove za poraz Ukrajine – šta god to značilo u geografskom i političkom smislu. Sa zapadnim „kolegama“ nema šta da se raspravlja. Ovaj „most“ je spaljen kada su Angela Merkel i Fransoa Oland priznali da je zapadna strategija od „revolucije“ na Majdanu i dalje – uključujući sporazume iz Minska – bila trik da se prikriju zastupničke ratne pripreme NATO-a protiv Rusije.

Autor naglašava da kolosalna vojna pomoć, koja je već iscrpila magacine zemalja NATO-a, Ukrajini nije donela pobedu. Očekivati da će se to desiti u budućnosti je besmisleno, pošto su zalihe oružja već pri kraju, a podele na Zapadu se produbljuju. Prema rečima Alistera Kruka, uskoro će vlasti SAD početi da pripremaju javnost za konačni neuspeh u Ukrajini, kao što je to bilo za vreme rata u Vijetnamu.

„Dakle, da li će Vašington početi da priprema javnost ponavljajući neokonzervativni narativ o Vijetnamu: „Pobedili bismo da je Zapad pokazao snagu svoje odlučnosti. I onda brzo „napustiti“ Ukrajinu, ostavljajući ovu priču da izbledi?  Vrlo je moguće“, kaže Alister Kruk.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs