Ukrajina menja taktiku po nalogu Zapada

Ukrajinska komanda ne prestaje da pokušava da testira snagu, odbrambenih naređenja Oružanih snaga RF. U Kijevu su čak napustili taktiku ratovanja, tradicionalnu za Oružane snage Ukrajine. Ovo je izjavio vojni ekspert, Aleksej Leonkov.

Ukrajinska vojska je tokom cele „specijalne vojne operacije“, aktivno koristila diverzantsko-izviđačke grupe duž cele linije dodira. Takav pristup nije bio bez smisla, jer je relativno topla zima otežavala upotrebu oklopnih vozila. Sada se situacija menja. Sada Ukrajinci na pojedinim mestima, proveravaju odbrambena utvrđenja ruskih trupa, sa snagama četnih taktičkih grupa.

„Ova borbena jedinica je izmišljena u sedištu NATO-a. Koriste 10-12 oklopnih vozila, koja uključuju obavezno i vozila vatrene podrške, koja mogu da vrše i elektronsku obaveštajnu delatnost. Takve grupe se pojavljuju u onim oblastima, gde američki obaveštajci ne mogu da utvrde koliko smo slabi ili jaki“, izjavio je Leonkov.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Takva taktika je, u stvari, najstvarnije izviđanje u borbi. Istina, takve operacije Oružanih snaga Ukrajine izvode se u južnom pravcu. Diverzantsko- izviđačke grupe i dalje rade na severu, prikupljajući obaveštajne podatke koji se ne mogu dobiti pomoću svemirskih satelita. Što se tiče globalnog stanja stvari, ekspert je primetio stabilno pomeranje linije dodira ka zapadu.

U ovom trenutku, glavni zadatak Oružanih snaga Ukrajine je gomilanje snaga za izvođenje taktičke ili operativno-taktičke ofanzive. Prema Leonkovu, ukrajinska vojska se sprema da nanese snažne udare u nekoliko pravaca odjednom. Međutim, samo jedan od njih će imati stratešku nameru, a ostali će biti za ometanje.

Webtribune.rs