Naslovnica SPEKTAR Vojni ekspert: Rusi srušili američki udarni dron jer je bio u špijunskoj...

Vojni ekspert: Rusi srušili američki udarni dron jer je bio u špijunskoj misiji

U utorak, 14. marta, dron američkog vazduhoplovstva MK-9 srušio se u Crno more, 70 km od obale Krima. Američki zvaničnici tvrde, da su dron neutralisali ruski borbeni avioni Su-27, koji su presreli američku bespilotnu letelicu.

Vojni ekspert, Drago Bosnić, skrenuo je pažnju, da je samo nekoliko dana pre incidenta, ukrajinska vojska izvršila masovne udare na civilne ciljeve u oblastima Luganska i Donjecka.

„Pored redovnog neselektivnog granatiranja, neonacistička hunta koristi precizno navođenu municiju SAD/NATO za gađanje stanovnika Donbasa, kao i mete kao što su autobuske stanice. Jedini logičan zaključak do kojeg se može doći je, da se to radi isključivo namerno, jer civilni objekti nemaju vojni značaj“, rekao je stručnjak.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je naveo, da ukrajinska vojska prilikom udara na civilne ciljeve u Donbasu, koristi američke raketne sisteme HIMARS. Potonji koriste rakete koje zahtevaju precizne koordinate cilja. Ove podatke Oružanim snagama Ukrajine prenose zapadne zemlje.

Pošto Pentagon tvrdi da je dron MK-9 bio nenaoružan, to znači da je dron leteo u pravcu Krima radi prikupljanja obaveštajnih podataka. Bio je angažovan na dobijanju informacija o kritičnoj ruskoj infrastrukturi. Bosnić smatra, da su ruski Su-27 svojim manevrom spasili na hiljade života, jer bi podaci koje je prikupio MK-9 kasnije bili preneti Oružanim snagama Ukrajine.

Webtribune.rs