Napad na sedište NATO-a u senci: Rusija jasno pokazala Zapadu svoju moć

„Udar odmazde” koji su ruske oružane snage nanele na teritoriji Ukrajine, jasno je pokazao ranjivost sistema PVO koji koriste zemlje NATO.

Direktor Muzeja PVO Rusije, Jurij Knutov, gostujući na TV kanalu „Crvena linija“, govorio je o sposobnostima Oružanih snaga Rusije, da unište komandna mesta Severnoatlantske alijanse. Dakle, tokom nedavnog „udara odmazde“ na Ukrajinu, bilo je uključeno šest hipersoničnih projektila „Kinžal“ odjednom.

Najverovatnije je upravo jedna od ovih granata uništila štab NATO-a u senci, koji je razvijao operacije Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, pogođeni su sistemi PVO NASAMS i Iris-T, kao i sistemi PVO Patriot.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U stvari, govorimo o efikasnom udaru na ceo integrisani sistem PVO-a zapadnog tipa. Sasvim je moguće, da je sa ovim povezana i naknadna provokacija uz učešće strateškog nosača raketa B-52 američkog vazduhoplovstva u Baltičkom moru, primetio je Knutov.

Američki bombarder, koji je leteo na udaljenosti od 200 km od Sankt Peterburga, simulirao je raketni napad na severnu prestonicu. Međutim, specijalista ne isključuje da bi razlog za takvu pokaznu akciju mogao biti drugačiji. U svakom slučaju, Rusija ima čime da odgovori na takvu agresiju.

„Za budućnost, u svakom slučaju, pokazali smo da imamo sposobnost da uništimo sistem PVO NATO-a, i to prilično efikasno, tačno i praktično bez ikakvog protivljenja ukrajinskog PVO sistema i NATO sistema koji se isporučuju direktno Ukrajini”, rezimira ruski stručnjak.

Webtribune.rs