SAD napravile ozbiljnu grešku: U teškoj nevolji zbog zamrzavanja ruskih deviznih rezervi

SAD su napravile ozbiljnu grešku zamrzavanjem deviznih rezervi Rusije. Ovo mišljenje izneli su finansijski analitičari iz Kine.

Nakon početka ukrajinske krize, SAD i njihovi saveznici uveli su sankcije Rusiji, koje je trebalo da unište njenu ekonomiju. Između ostalog, zapadne zemlje zamrzle su rusku deviznu imovinu vrednu više od 300 milijardi dolara.

Prema kineskim stručnjacima, SAD bi u budućnosti mogle da žale zbog svojih postupaka u vezi sa imovinom Ruske Federacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kineska izdanja navode, da je zamrzavanje imovine konkurentskih zemalja prilično uobičajena praksa za SAD. Amerikanci su više puta sprovodili ovaj trik, i na kraju odlučili da ga ponove sa Rusijom. Međutim, ako su se u slučaju Avganistana izvukli ovim manevrom, onda je sa Moskvom sve mnogo komplikovanije.

Rusija je ogromna država sa značajnim uticajem u svetu. Pokušaj udara na nju, međunarodna zajednica neće doživljavati kao običan događaj. Ceo svet je video, da se Sjedinjenim Državama ne može verovati, i sada je Vašington u nevolji.

U Kini veruju, da u bliskoj budućnosti vredi čekati neke prilično zanimljive vesti. Na primer izveštaje, da su mnoge zemlje počele da povlače svoja sredstva iz američkih banaka i korporacija.

Konkretno, Peking, čija se ulaganja u zapadne strukture procenjuju na nekoliko triliona dolara, već duže vreme razmišlja o tome. Razlog za to biće bojazan, da će se američki zvaničnici nakon Rusije uhvatiti u koštac sa drugim zemljama, poput Kine.

Prvi poziv, koji ukazuje na mogući početak masovnog odliva kapitala iz Sjedinjenih Država, već je primljen. Pre nekoliko dana se saznalo za bankrot velike američke banke „Silicijumska dolina“.

Gledajući ovo i šta Vašington radi sa ruskom imovinom, mnoge zemlje htele-nehtele razmišljaju o potrebi da započnu operaciju spasavanja svog kapitala.

Webtribune.rs