Ruski manevar iznad Crnog mora uništio profitabilan američki biznis

Američki dron „MK-9 Reaper“ se pre nekoliko dana srušio u Crno more, a ovaj incident je izazvao ogroman odjek u svetu. Sjedinjene Američke Države su bile ogorčene, i okrivile su za incident pilote ruskih lovaca Su-27 koji su presreli dron.

Prema kineskim stručnjacima, Sjedinjene Države su izgubile na moru ne samo skupu letelicu, već izuzetno profitabilan posao.

U Kini su primetili, da je cena drona „MK-9“ oko 56 miliona dolara, što je mnogo za uređaje ovog tipa. Međutim, za američku vojsku, čiji budžet premašuje 800 milijardi dolara, ovo je mali gubitak. Mnogo više Amerikance je naljutila druga okolnost.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

SAD su izgradile ogroman biznis prodajući svoje dronove drugim zemljama. Na primer, pomenuti „MK-9 Reaper“ se isporučuje velikom broju evropskih zemalja, kao i Australiji. Ovi ugovori donose Americi milijarde dolara. Međutim, posle nedavnog incidenta u Crnom moru, stvari bi mogle da se promene na gore po Vašington.

„Amerikanci su zaradili mnogo novca prodajom dronova. Međutim, nakon susreta MK-9 sa ruskim lovcima zbog pada američkog drona u vodu, postoje sumnje da će se oni i dalje kupovati“, otkrivaju kineski analitičari.

Oni navode, da je incident u Crnom moru poljuljao poverenje zemalja NATO-a u efikasnost američkih dronova. Sjedinjene Američke Države su saopštile, da su ovi proizvodi među najboljima u svojoj klasi, ali je susret sa ruskim Su-27 pokazao da takav opis nije tačan.

Ko želi da troši mnogo novca na dronove, koji na prvu pretnju padaju u vodu? U Kini veruju da neće biti mnogo prijavljenih.

Webtribune.rs