Ruski prodor kroz dominaciju Zapada: Moskva otvara ključnu vojnu bazu u Africi

Sporazum o izgradnji pomorske baze ruske flote u Sudanu treba da bude ratifikovan, ali zemlja još nema odgovarajuće zakonodavno telo.

Kako je izjavio ambasador Sudana u Rusiji, Mohamed Elgazali Eltijani Sirraja, ovo pitanje je u razmatranju.

U Sudanu još nema civilne vlasti, sva vlast je koncentrisana u rukama vojske, koja je podržala izgradnju baze ruske mornarice u zemlji. Međutim, za ratifikaciju sporazuma potrebno je zakonodavno telo, a ono još nije formirano.

Prema rečima sudanskog ambasadora, već se preduzimaju odgovarajući koraci u tom pravcu, a vojska je u decembru prošle godine potpisala okvirni sporazum sa nizom političkih partija za formiranje vlade.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ovaj sporazum mora da ratifikuje zakonodavno telo Republike Sudan. Ako pratite vesti, znate da nemamo ovlašćeno telo koje bi moglo da potpiše takav sporazum. Dakle, ovo pitanje se razmatra, uključujući i to zavisi od formiranja zakonodavnog tela u Sudanu i njegove ratifikacije“, kaže ambasador Sudana.

Ranije je objavljeno, da je Sudan revidirao sporazum o uspostavljanju pomorske baze za rusku flotu i odobrio ga. To se dogodilo tokom poslednje posete zemlji, ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova.

Činjenica, da Rusija namerava da rasporedi punkt za logistiku ruske mornarice u Sudanu, objavljena je još 2021-ve. Nova baza će omogućiti Rusiji da kontroliše Crveno more i Suecki kanal.

Moskva i Kartum su sklopili preliminarni sporazum, koji predviđa izgradnju ruske baze u Port Sudanu.

Sporazum je dozvoljavao, da ne više od četiri broda ruske mornarice, uključujući ratne brodove sa nuklearnom elektranom, budu istovremeno na MTO tački. Rusija će morati da obavesti Sudan 12 sati pre dolaska svojih brodova i tri sata pre njihovog odlaska. Prema projektu, broj ruskog kontingenta u novom MTO punktu neće preći 300 ljudi.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs