Ekonomski oporavak Kine ide brže nego što se predviđalo, Nemačka propada

Kompanije i domaćinstva u Nemačkoj moraće dodatno da smanje upotrebu gasa da bi se izbegla energetska kriza sledeće zime, upozorila je berlinska energetska agencija.

Šef Federalne mreže agencije Klaus Miler rekao je da kriza „nije gotova“ i da mnogo zavisi od toga da li će naredna zima biti hladnija od prethodne.
Zima za nama, inače, bila je druga najtoplija zima ikad zabeležena.

„Opasnost od nestašice gasa i dalje postoji“, poručio je Miler, prenosi „Fajnenšel tajms“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, to umnogome zavisi od toga da li će Nemci nastaviti da ograničavaju upotrebu gasa i da li će država obezbediti raznovrsne isporuke.

On je naglasio da ekonomski oporavak Kine ide „brže nego što su mnogi predviđali“, što je dovelo do veće potražnje za gasom i utiče na povećanje njegove cene.

Predstojeća zima biće prva koju Nemačka dočekuje bez ruskog gasa, dok se, istovremeno, ne očekuje značajno povećanje uvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, naveo je šef nemačke energetske agencije.

Prethodno je Fatih Birol, šef Međunarodne agencije za energiju, upozorio da Evropa još nije dobila evropski rat protiv Rusije, uprkos velikom padu cena gasa.

„Biti previše samouveren kada je reč o narednoj zimi je rizično“, rekao je on za „Fajnenšel tajms“, dodajući da Evropa sebi ne može da priušti gubitak fokusa na očuvanju ili razvoju obnovljive energije.

Nemačka je jedna od najvećih žrtava previranja na evropskim energetskim tržištima izazvanih ratom u Ukrajini, piše list i podseća da je pre početka sukoba 55 odsto gasa koji je stizao u Nemačku bio ruski.

Te zalihe su praktično nestale nakon početka borbi, što je izazvalo potrebu za pronalaskom alternative. Tako su se nemačke vlasti okrenule uvozu novih zaliha LNG-a sa Bliskog istoka i iz Sjedinjenih Država, a istovremeno, povećan je uvoz gasa iz Norveške, te su izgrađeni terminali za uvoz LNG-a na severnoj obali.

Trenutno je popunjeno 64 odsto nemačkih skladišta gasa, što je značajno više nego pre godinu dana, ističe britanski list.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)