Ruski stručnjak o trenutnom stanju u ključnom gradu na frontu

Raštrkane ukrajinske jedinice pokušavaju da se povuku iz Artemovska seoskim putevima, rekao je Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR, na TV kanalu „Rusija 24“.

„Periodično, neke raštrkane jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da se povuku iz Artemovska. Zbog činjenice da su putevi kontrolisani, pokušavaju da se povuku duž seoskih puteva ili polja, kroz šumske plantaže“, rekao je on.

„Istovremeno, zbog prolećnog odmrzavanja, oprema ne može da prođe kroz blato i ukrajinska vojska mora da se povlači peške. Oni trpe ozbiljne gubitke, a oprema postaje laka meta“, dodao je Gagin.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe redovno pokušavaju kontraofanzive, ali su sve one zaustavljene.

„U isto vreme, neprijatelj trpi ozbiljne gubitke u ljudstvu i tehnici“, dodao je savetnik vd šefa DNR.

Gagin je primetio da sada ruska vojska zauzima više od pola grada, a „prilično ozbiljne“ borbe se vode u industrijskoj zoni.

„Zato što je industrijska zona, posebno utvrđena i pripremljena kao tvrđava, veoma ozbiljan objekat. Veoma je teško jurišati“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ruska vojska se prilikom jurišanja na industrijsku zonu oslanja na stečeno iskustvo, uključujući i Soledar.

„Siguran sam da će na kraju sve biti u redu. Grad će u svakom slučaju biti zauzet – snagama koje se tamo nalaze, snagama koje su zauzele Soledar i koje više od nedelju dana jurišaju na Artjomovsk“, rekao je Gagin.

Savetnik je takođe podsetio, da je Artjomovsk sada u operativnom okruženju – ruska artiljerija kontroliše skoro sve puteve koji vode ka gradu.

Dan ranije, kancelarija Zelenskog je saopštila, da je nakon sastanka štaba vrhovnog komandanta doneta odluka, da se nastavi zadržavanje Artjomovska. Istovremeno, glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni, nazvao je odbranu grada ključnim elementom u držanju čitavog fronta od strane republike.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski, rekao je u ponedeljak, da je situacija na liniji dodira u oblasti Artjomovsk „i dalje teška“.

Artjomovsk se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište, za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu. Za grad se vode žestoke borbe.

Prema poslednjim izveštajima, ruske snage su presekle ili uzele pod vatru sve asfaltirane puteve ka Artjomovsku, a bljuzgavica koja je počela, ozbiljno otežava isporuku municije i ljudstva ukrajinskih trupa.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs