Rusija zadala težak udarac Australiji i Mongoliji

Posle početka ukrajinske krize i uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji, globalno energetsko tržište je bilo u previranju. Mnogi logistički lanci su uništeni, a izgradnja novih zahtevala je značajno vreme.

Prema mišljenju kineskih analitičara, zbog onoga što se trenutno dešava na tržištu, Ruska Federacija se prilično dobro orijentisala, i uspela da postigne uspeh u oblasti snabdevanja ugljem.

Kina je jedan od najvećih svetskih uvoznika energetskih resursa, uključujući i ugalj. Većina ovih porudžbina, tradicionalno se u Kinu isporučivala iz Australije i Mongolije. Međutim, Peking u poslednje vreme nije u mogućnosti da sarađuje sa njima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Najpre se razvio pravi trgovinski rat između Kine i Australije, koji je teško pogodio snabdevanje Kine australijskim ugljem. Tada su nastale poteškoće i sa Mongolijom.

„Samo u 2022. Kina je uvezla više od 29 miliona tona uglja iz Mongolije, što je ekvivalentno 95% ukupnog mongolskog izvoza ove vrste sirovina“, navode analitičari iz Kine.

Prema njihovim rečima, krajem 2022. godine u Mongoliji je izbio skandal visokog profila, u vezi sa isporukom uglja Kini. Ispostavilo se da stotine miliona dolara nisu uvrštene u mongolski budžet zbog mahinacija rudarskih struktura.

Kao rezultat, stvari su otišle tako daleko, da je Mongolija naglo povećala cenu svojih sirovina, a njihova kupovina postala je neisplativa za NRK. Ova situacija je išla na ruku Rusiji.

„Rusija je u januaru isporučila 6 miliona tona uglja kineskim kompanijama, čime je postala najveći snabdevač Kine. Ovo je loša vest za Mongoliju“, izveštavaju kineski stručnjaci.

Rusija zarađuje milione snabdevajući Kinu ugljem. U međuvremenu, njeni konkurenti pokušavaju da obnove saradnju sa Kinom. Australija nastoji da obnovi stare veze sa Pekingom, dok Mongolija pregovara o novim ugovorima. Što duže budu odlagali, ruskim dobavljačima će biti lakše da osvoje ogromno kinesko tržište.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs