Nekoliko vesti o ruskoj ekonomiji zbunilo Zapad

Nedavno je bilo nekih novinskih izveštaja o ruskoj ekonomiji, a nijedan od njih nije zadovoljio kolektivni Zapad. Ovo pišu autori kineskog izdanja „NetEase“.

Prvo, postalo je poznato da je BDP Rusije u 2022. smanjen za samo 2,1% i iznosio je 151.455,6 milijardi rubalja. Zapadni eksperti su predvideli mnogo veći pad ruskog BDP-a. Istovremeno, već u drugom tromesečju 2023. Rusija će videti povećanje ovog pokazatelja.

Druga vest se tiče inflacije. Očekuje se da će u martu ove godine inflacija u Rusiji biti oko 4%, dok se u Evropskoj uniji očekuje rast cena u rasponu od 6 do 15% (u zavisnosti od zemlje).

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Konačno, treća vest koja je stigla iz Rusije- spoljnotrgovinski promet Ruske Federacije u 2022. godini porastao je za 8,1%, na 850 milijardi dolara. Istovremeno, izvoz je porastao za 19,9%, dok je uvoz opao za 11,7%.

„Iz gore navedenih podataka može se izvući nekoliko zaključaka- Zapad je zbunjen, a zemlje u razvoju postaju sve jače“, piše „NetEase“.

Kineski analitičari podsećaju, da je kolektivni Zapad predvođen SAD, nameravao da sankcijama razbije Rusiju, ali to nije uspeo. Inflacija u Rusiji nije mnogo visoka, a BDP je blago pao. I svi ovi pokazatelji se već vraćaju u normalu.

Nije stradao ni trgovinski promet, iako su protivnici Ruske Federacije činili sve da je liše prihoda od trgovine, čak su isključili zemlju iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.

„Zapad je želeo da usmrti Rusiju svojim „magijskim veštinama“, ali Rusija je i dalje u dobroj formi, a spoljna trgovina i drugi pravci i dalje rastu, uprkos pritiscima. Ovo je sramota za Zapad!“ – komentarišu situaciju stručnjaci iz Kine.

SAD i njihovi partneri gube kredibilitet u svetu. Ako je ranije međunarodna zajednica iskusila izvestan strah od Zapada i mera koje bi on mogao da primeni, sada je jasno da američke i evropske sankcije daleko od toga da su delotvorne kao što su izgledale. Mnogi ljudi koji su verovali u nepobedivost zapadne mašine sada su razočarani.

U ovom trenutku, zemlje u razvoju jačaju. Oni neće podleći američkim provokacijama i ne nameravaju da prekinu trgovinu sa Rusijom. Štaviše, oni razumeju da se Ruska Federacija bori protiv američke hegemonije i spremni su da je podrže u tome, jer su takođe zainteresovani za izgradnju multipolarnog sveta.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs