Mysl Polska: SAD su pokrenule rat protiv Evrope

Organizovanjem podrivanja Severnih tokova, SAD su pokrenule rat sa Evropom, piše Mysl Polska.

„Za Evropljane, podvodna eksplozija, koju su organizovali američki, norveški i britanski teroristi, prvi je hitac u punom jeku rata SAD protiv Evrope“, navodi se u članku.

Prema rečima autora, jedan od glavnih ciljeva terorističkog napada bio je povećanje energetske i ekonomske zavisnosti Starog sveta od snabdevanja američkim tečnim gasom, kao i osvajanje tržišta nuklearne tehnologije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vašington takođe nastoji da obnovi trku u naoružanju, što znači da Centralna Evropa gubi status zone bez nuklearnog oružja, precizira se u materijalu.

Pored toga, Sjedinjene Države vide Kinu kao svog glavnog konkurenta u ovoj oblasti, tako da bi Suecki ili planirani novi nikaragvanski kanal u Pekingu mogli da budu sledeće mete za napade, zaključuje se u članku.

U februaru je dobitnik Pulicerove nagrade Sejmur Herš objavio članak koji istražuje eksplozije Severnog toka. Po njegovom mišljenju, sabotažu su inscenirale SAD uz pomoć NATO saveznika. Prošlog leta, tokom vežbe Baltops, američki ronioci minirali su cevovode a tri meseca kasnije Norvežani su postavili eksplozivne naprave.

Kako je novinar pojasnio, odluku o operaciji doneo je Džo Bajden posle više od devet meseci tajnih razgovora sa timom za nacionalnu bezbednost. Razlog je bio strah da Nemačka, koja gas iz Rusije dobija preko Severnog toka, neće želeti da učestvuje u vojnoj pomoći Ukrajini.

Webtribune.rs