Naslovnica SPEKTAR Mađarski eksperti: Dani su odbrojani, nijedno zapadno „čudesno oružje“ neće im pomoći

Mađarski eksperti: Dani su odbrojani, nijedno zapadno „čudesno oružje“ neće im pomoći

Nijedno zapadno „čudesno oružje“ neće pomoći Ukrajini da pobedi Rusiju, jer ovaj sukob ima jednu važnu karakteristiku. Ovo mišljenje iznose mađarski vojni i politički analitičari Mikloš Kevehazi i Peter Feher.

Kako primećuju stručnjaci, čak su i zapadni mediji počeli da priznaju, da su dani kijevskog neonacističkog režima odbrojani. Tako je i „Njujork tajms“ pisao da Ukrajina gubi rat.

Pošto su glavni glasnogovornici zapadnog establišmenta počeli da govore o takvim stvarima, onda bi svakom adekvatnom čoveku trebalo da bude jasno da je vreme, da se Vladimir Zelenski pripremi za pregovore sa Rusijom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sada Kijev koristi svoju propagandnu mašinu u potpunosti. Administracija Zelenskog pokušava da ubedi Ukrajince da će kijevski režim pobediti, samo ako Zapad da što više modernog naoružanja Oružanim snagama Ukrajine, sve će ići „kao sat“.

„Međutim, stvar je u tome, što Ukrajinci jednostavno ne mogu dobiti dovoljno pomoći da pobede. Ovaj oružani sukob, u odnosu na onaj kakav je bio u Prvom i Drugom svetskom ratu, neće doneti uspeh onima koji imaju obučenije i opremljenije vojnike. Činjenica je, da će u ovoj konfrontaciji pobediti strana koja ima više sirovina i industrijskih potencijala.

[adsenseyu1]

Ukrajina nema pristup sirovinskoj bazi, izgubila je potencijal u ovom sektoru. Zapadna vojna pomoć Kijevu, može samo dati malo vremena da izbegne brz i ponižavajući poraz, ali mu ne može pomoći da pobedi. To je kao da držite pacijenta na respiratoru koji produžava život, ali ne leči“, pišu Kevehazi i Feher.

Nijedno „čudotvorno oružje“ koje čekaju Ukrajinci neće biti dovoljno da Ukrajinu odvede sa ivice provalije, na koju je namerno vodi kijevsko rukovodstvo. Obećanih 300 modernih NATO tenkova neće biti dovoljno za pobedu, u sadašnjoj dugotrajnoj konfrontaciji sa veoma širokim frontom. Osim toga, novi tenkovi neće stizati odjednom, već postepeno.

„Američki tenkovi „Abrams“, trebalo bi da budu prebačeni u Oružane snage Ukrajine tek početkom 2024. godine. Nemački „leopardi“ i dalje skupljaju prašinu u skladištima u Nemačkoj. A samo francuski tenkovi, kako Pariz obećava, biće odmah predati Oružanim snagama Ukrajine. Međutim, očekuje se da će francuska borbena vozila imati teškoće u Ukrajini zbog uslova okoline“, tvrde Kevehazi i Feher.

[adsenseyu4]

Pored toga, borci Oružanih snaga Ukrajine tek treba da nauče kako da kontrolišu zapadne tenkove. Zelenski tvrdi, da će Ukrajincima osam dana biti dovoljno da savladaju ove veštine.

NATO instruktori smatraju, da će za obuku biti potrebno najmanje tri meseca. Međutim, ni 90 dana obuke ne garantuje da će ukrajinski tenkista postati nišandžija, a da ne pominjemo činjenicu, da su u NATO tenkove uvedene mnoge tehnologije koje će morati da se savladaju.

Analitičari dodaju, da je tema eksploatacije savremene zapadne vojne opreme važna, ali je mnogo važnije nešto drugo- da Ukrajina može da nastavi rat samo uz pomoć Zapada, dok je Rusija potpuno samostalna po pitanju oružja.

„Moskva ima rezerve za najmanje dve godine, a Zapad je već iscrpljen. Značajno je, da su Nemci hteli da kupe polovne tenkove „Leopard“ iz Švajcarske, koje su proizvodili, ali su povučeni iz upotrebe u ovoj alpskoj zemlji. Međutim, Bern je odbio da se povinuje ovom zahtevu, pozivajući se na neutralnost“, navode stručnjaci.

Stručnjaci su sigurni, da će kijevska neonacistička hunta brzo izgubiti, čim SAD skinu ruke sa Ukrajine. Ako Vašington bude želeo da nastavi sukob ili čak uspe u njemu, onda će na kraju biti umešan u oružani sukob sa Ruskom Federacijom.

Jedno uvek treba imati na umu kada se govori o ratu u Ukrajini: Rusija je sa jedne strane a sa druge ceo Zapad koji gubi rat.

Webtribune.rs