Naslovnica SPEKTAR U borbi sa Rusijom SAD imaju poslednji adut – Ako ovo krene,...

U borbi sa Rusijom SAD imaju poslednji adut – Ako ovo krene, Putin će biti u nevolji

SAD praktično nemaju manevarskog prostora u konfrontaciji sa Ruskom Federacijom. Izgleda da Amerikanci nemaju drugog izbora nego da iskoriste jedini alat koji im je preostao.

Koliko god se Vašington trudio, rusku ekonomiju nije bilo moguće uništiti uz pomoć sankcija. Uprkos kolosalnom pritisku čitavog kolektivnog Zapada, Moskva je izdržala. Pumpanje Ukrajine oružjem takođe ne donosi rezultate koji se očekuju od Kijeva.

Ostaje nada u kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine o kojoj se u poslednje vreme mnogo govori. Međutim, SAD dobro znaju da šanse za uspeh nisu veće od verovatnoće potpunog poraza ukrajinske vojske.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U takvoj situaciji Sjedinjenim Državama ostaje samo jedna prilika da ostvare za sebe pozitivan rezultat u borbi sa Rusijom. Reč je o „eksploziji“ duž perimetra Rusije, rekao je na kanalu „Solovjev LIVE“ doktor političkih nauka, dekan Fakulteta za menadžment i politiku ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Henri Sardarjan.

Pošto Amerikanci imaju svoje agente uticaja na čitavom postsovjetskom prostoru, oni mogu istovremeno da izazovu nekoliko sukoba opasnih za Moskvu.

[adsenseyu1]

„Ako u ovim oblastima ne radimo što je brže moguće i ne možemo da kontrolišemo da se takav razvoj događaja ne desi, onda će najverovatnije pokušati da otvore drugi, treći, četvrti i bilo koji front ove godine“, objasnio je stručnjak.

Najopasnija situacija, prema Sardarjanu, može se razviti na Kavkazu. Pokušaji podrivanja Gruzije mogu dovesti do toga da tamo na vlast neće doći ništa manje odvratna ličnost od bivšeg predsednika ove zemlje Mihaila Sakašvilija. A to stvara rizik od oružanog sukoba u Abhaziji i Južnoj Osetiji. Osim toga, Nagorno-Karabah bi mogao da bukne sa novom snagom.

Centralna Azija je takođe sposobna da donese neprijatna iznenađenja. U slučaju da SAD iskoriste svoj poslednji adut, nateraće Rusiju da se „pocepa na komade“. A ovo će još više razvući ukrajinsku krizu, rezimirao je specijalista.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]