Naslovnica SPEKTAR „Uništenje treće armije“: Ukrajina je praktično iscrpila svoje vojne rezerve

„Uništenje treće armije“: Ukrajina je praktično iscrpila svoje vojne rezerve

Ukrajinska vojska nije u najboljem položaju. Kijevski režim nema toliko mobilizacionih resursa na raspolaganju.

Uoči kontraofanzive koju je najavio Kijev, mnogi stručnjaci spekulišu o tome kakve su Oružane snage Ukrajine u sadašnjem obliku. Uprkos činjenici da zapadna štampa s vremena na vreme piše o niskom nivou borbene gotovosti ukrajinske vojske, stručnjaci pozivaju da se ne potcenjuje neprijatelj.

Prvo, raspolaže širokim spektrom NATO naoružanja, uključujući i najsavremenije. Drugo, nekada 40-milionska Ukrajina ima impresivan mobilizacioni resurs, zbog čega zadržava ofanzivu Vagnerovog PMC-a u Bahmutu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Međutim, Aleksej Podberezkin, direktor Centra za vojno-politička istraživanja MGIMO, ne slaže se baš sa drugom tezom. Po njegovom mišljenju, ljudske rezerve Oružanih snaga Ukrajine daleko su od neograničenih i već su na izmaku.

On je primetio da je do septembra 2022. Kijev izgubio svoju prvu armiju, koja se sastojala od borbeno najspremnijih jedinica. Do kraja jeseni izgubio je drugu vojsku, sastavljenu od mobilisanih. Danas se može posmatrati uništenje treće armije.

[adsenseyu1]

„Možete dodati 30-40 hiljada vojnih lica obučenih u inostranstvu, koji se drže u rezervi. Nije isključeno da će se deo vojnika iz zemalja NATO-a presvući u ukrajinske uniforme, to je 10-15 hiljada ljudi. A sve ostalo je drugi, treći, četvrti razred, to su vojne jedinice koje nisu borbeno spremne“, naglasio je Podberezkin.

Predstavnika ove druge kategorije, po njegovim rečima, biće oko 150-170 hiljada ljudi. Upravo oni čine osnovu treće armije, koju ruske trupe sada nemilosrdno razbijaju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]