Pometnja na Zapadu: Sastanak Putina i Si Đinpinga koji će promeniti svet

Zapadni stručnjaci su zabrinuti uoči sastanka Vladimira Putina i Si Đinpinga. Pitaju se o čemu će razgovarati lideri Ruske Federacije i Kine. Iz američkog izdanja „The Hill“ smatraju, da će biti reči o stvaranju novog svetskog poretka. 

Američki novinari sugerišu, da će jedan od verovatnih ishoda susreta Si Đinpinga i Vladimira Putina, biti javna potvrda partnerstva dve zemlje. Moskva i Peking smatraju, da je njihov razvoj i jačanje odnosa od vitalnog značaja za obe strane, jer se i Rusija i Kina opiru nepravednom mešanju Zapada u njihove poslove.

Kako navode novinari izdanja, poseta Si Đinpinga Moskvi predstavlja izazov za SAD i njihove saveznike. Dok sankcijama i drugim metodama pokušavaju da potkopaju rusku ekonomiju, šef Kine pregovara sa Putinom, pokazujući time svoju podršku ruskoj strani.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, takvo partnerstvo je od koristi ne samo Moskvi, već i Pekingu. Ruska Federacija pomaže Kini da dobije veću težinu u međunarodnoj areni, i može da podrži kineske interese u Južnom kineskom moru.

Američka publikacija je objavila mišljenje Rajana Hasa, višeg saradnika istraživačkog centra „Brukings“ u Vašingtonu, koji smatra da je cementiranje uloge Rusije kao partnera od fundamentalnog značaja za Kinu.

„Kina vidi Sjedinjene Države kao glavnu prepreku svom usponu“, kaže Has.

Za Rusiju su Sjedinjene Države takođe glavni neprijatelj. Zajedno, Moskva i Peking imaju mnogo više mogućnosti da se odupru Vašingtonu. Oni se udružuju u borbi protiv američkog pritiska, i na kraju će ovaj savez imati uticaja na ceo svet, jer Putin i Si Đinping žele da ostvare jedan cilj- da izgrade novi, multipolarni svetski poredak.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs