Naslovnica SPEKTAR Tajni plan Rusije i Kine promenio sve – Postaje jasno, SAD i...

Tajni plan Rusije i Kine promenio sve – Postaje jasno, SAD i njeni saveznici odvajaju se od ostatka sveta

Tokom 2022. godine, SAD i njeni najbliži saveznici pokušali su da prisile ostatak sveta, da pruži vojnu podršku Ukrajini, kao i da uvede sankcije Rusiji, u nadi da će je izolovati.

Na kraju, prema rečima zapadnog političkog analitičara, Tomasa Fasija, Zapad je podbacio na ova oba polja. Ovo prenosi britanska publikacija „UnHerd“.

Analitičar je naveo, da su pokušaji SAD da uspeju u konfrontaciji sa Rusijom doveli do suprotnog rezultata. Zbog spoljnog pritiska, Ruska Federacija je ojačala odnose sa nizom mnogih zemalja, uključujući Kinu i Indiju, i ubrzala formiranje novog međunarodnog poretka, u kome je Zapad taj koji postaje sve izolovaniji, a ne Moskva.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kina je značajno povećala kupovinu ruske nafte, gasa i uglja, dok izvozi daleko više mašina, industrijskih proizvoda i visokotehnološke elektronike u suprotnom smeru.

Štaviše, Moskva i Peking su se sve više oslanjali na sopstvene nacionalne valute za međunarodne transakcije, ignorišući američki dolar. Što je još važnije, obe zemlje sve više govore o potrebi za uravnoteženijim međunarodnim poretkom, gde Zapad ne dominira svetskim poslovima.

„Kineski prtedsednik je nedavno izneo neuobičajeno oštar ukor Sjedinjenim Državama, u kojima je optužio Vašington da učestvuje u kampanji za suzbijanje Kine“, rekao je Fasi.

[adsenseyu1]

Sijeva najava je bila neobična po tome, što predstavlja značajno odstupanje od tradicionalno odmerenog pristupa Kine spoljnoj politici. Peking obično ne daje oštre izjave protiv protivnika, ali je ovoga puta optužio SAD da se mešaju u kineske poslove, kako bi zaustavili njen razvoj.

Problem za SAD je što poruka kineskog lidera počinje da odjekuje širom sveta. Mnoge zemlje se slažu sa stavom Ruske Federacije i Kine, da je potrebno menjati međunarodni poredak.

„Postaje sve jasnije, da strategija NATO-a u Ukrajini ne funkcioniše. Kijev samo trpi velike gubitke, dok Zapad nije u stanju da zadovolji njegove potrebe za municijom i opremom. Sankcije su štetne ne samo za zapadne zemlje, već i za one u razvoju“, tvrdi kolumnista „UnHerd-a“.

Svi ovi događaji ukazuju na to, da je u toku radikalno geopolitičko prestrojavanje, koje ubrzava pad američke globalne dominacije. Postaje jasno, da se danas Kina i Rusija ne odvajaju od Zapada, već se SAD i njeni saveznici odvajaju od ostatka sveta.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]