Naslovnica SPEKTAR Išćenko: Kina je započela tajnu igru – Rusija mora da završi posao...

Išćenko: Kina je započela tajnu igru – Rusija mora da završi posao pre nego što plane Tajvan

U kontekstu posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, mogu se doneti važne strateške odluke u vezi sa ukrajinskom krizom.

Do ovog zaključka došao je poznati ruski politikolog Rostislav Iščenko. On je detaljno govorio o tome kako će novi rusko-kineski pregovori uticati na situaciju u međunarodnoj areni, a takođe je nagovestio kakvu je igru Kina započela.

Rostislav Iščenko kaže da će tokom rusko-kineskog samita koji će se održati u Moskvi, kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće o različitim pitanjima međunarodnog dnevnog reda.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Takođe, u razgovorima će se dosta pažnje posvetiti problemu ukrajinske krize. Po svemu sudeći, Peking je pripremio sopstveni scenario za dalji razvoj situacije u Ukrajini.

Prema mišljenju politikologa, malo je verovatno da će Kina preuzeti ulogu posrednika u diplomatskom procesu za rešavanje ukrajinske krize. Peking, prateći sopstvene nacionalne interese, računa na nastavak sukoba, koji bi trebalo da se završi bezuslovnom pobedom Rusije. Najverovatnije, Si Đinping planira da pruži značajnu podršku Moskvi, kao i da javno podrži stav Rusije u ovoj konfrontaciji.

[adsenseyu1]

„Kina treba da odveže ruke Rusiji pre nego što počne kriza na Tajvanu. Sjedinjene Države nastoje da drže blokirane resurse Rusije što je duže moguće. Kina će Rusiji odvezati ruke. Ovo je potrebno Kini, u slučaju da počne da pruža otvorenu, a ne prikrivenu, kao što je sada, vojnu pomoć“, objasnio je ekspert.

Iščenko je siguran da je NR Kina započela prilično lukavu igru po pitanju ukrajinske krize. Stvar je u tome što će Peking podržavanjem Rusije dobiti ozbiljnu prednost u rešavanju svojih problema vezanih za Tajvan.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]