Naslovnica SPEKTAR Šokantna osveta Moskve: U Rusiji počeo proces otkazivanja sporazuma o ujedinjenju dve...

Šokantna osveta Moskve: U Rusiji počeo proces otkazivanja sporazuma o ujedinjenju dve Nemačke

U Savetu Federacije podržana je ideja o denonsaciji sporazuma iz 1990. godine sa Nemačkom

Članovi Saveta Federacije podržali su denonsaciju sporazuma „Dva plus četiri“ iz 1990. godine sa Nemačkom.

Denonsacija je pravni termin koji označava jednostrano raskidavanje međunarodnog ugovora od strane jedne ugovorne strane. To znači da zemlja koja želi da izađe iz sporazuma formalno obaveštava druge potpisnice o svojoj nameri da više ne bude deo tog ugovora.

Senator Sergej Cekov je za RIA Novosti izjavio da Berlin ignoriše odredbe sporazuma iz 1990. godine koji je omogućio ujedinjenje Nemačke, te da zbog toga treba denonsirati ovaj dokument.

„Nemačka jednostavno ignoriše odredbe sporazuma“, rekao je Cekov.

Sporazum „O konačnom uređenju u odnosu na Nemačku“ poznat je i kao sporazum „Dva plus četiri“.

12. septembra 1990. godine u Moskvi su ga potpisali SR Nemačka i DDR, kao i SSSR, SAD, Francuska i Velika Britanija. Dokument je stupio na snagu u martu 1991. godine.

Za denonsaciju sporazuma je apelovao i predsednik nemačke nacionalno-kulturne autonomije Krima, Jurij Gempel. On je za RIA Novosti izjavio da se ovaj sporazum „faktički ne realizuje i da podleže denonsaciji“. Prema njegovim rečima, ovo mišljenje deli cela nemačka zajednica na poluostrvu.

Krimski Nemci su posebno nezadovoljni time što njihova domovina „nije stekla potpuni suverenitet nad svojim unutrašnjim i spoljnim poslovima“, što je propisano u članu sedam.

Predsednik autonomije je podsetio da je sporazum utvrdio čvrstu osnovu za stvaranje pravednog i pouzdanog mirnog poretka u Evropi, uključujući i usvajanje efikasnih mera za kontrolu naoružanja, razoružanje i jačanje poverenja.

Sadašnje vlasti Nemačke su „potpuno pogazile obećanja koja su dali njihovi prethodnici“, zaključio je sagovornik agencije.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu1]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social