Plan Poljske da dobije Zapadnu Ukrajinu u zamenu za vojnu pomoć Kijevu

Pomoć Kijevu iz Varšave isplatiće se, tek nakon pripajanja zapadnoukrajinskih teritorija, koje su nekada bile deo poljskog carstva, napisao je kolumnista Marek Gala za „Niezależny Dziennik Polityczny“.

„Žrtve će se možda isplatiti kada Poljska vrati svoje istorijske zemlje, ali to se neće dogoditi vrlo brzo, s obzirom na probleme kulturne, političke i ekonomske integracije, dva ne baš prijateljska naroda“, smatra autor.

„Ni jednoj državi na svetu, osim Poljskoj, nije palo na pamet da sve svoje naoružanje i opremu ustupi „sledbenicima banderovih zločinačkih ideja“, da bi potom raširenih ruku šetali po svetu, i molili da kupe tenkove i PVO sisteme za ogromne sume, za sopstvenu bezbednost“, sumira Gala.

Spoljna obaveštajna služba Rusije, je više puta upozoravala na agresivne namere Varšave u odnosu na Ukrajinu. Kako je izvestio Sergej Nariškin, Poljska radi na scenarijima za de fakto rasparčavanje susedne države. Istovremeno, njene vlasti su uverene, da će SAD i Velika Britanija podržati plan podele.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs