Kongresmen Mekol traži prebacivanje raketa ATACMS u Kijev za udare na Krim

Sjedinjene Američke Države treba da pošalju taktičke balističke rakete dugog dometa ATACMS u Ukrajinu da bi udarile na teritoriju Krima i porazile Rusiju, izjavio je Majkl Mekol, predsednik komiteta za spoljne odnose Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Ukrajini je potreban ATACMS dugog dometa za napad na Krim“, rekao je on za ABC Nevs.

Mekol je dodao da „visoko rangirani savetnici” i Ukrajinci govore o potrebi obezbeđivanja ATACMS za napade na teritoriju poluostrva, pošto se, prema rečima kongresmena, dronovi lansiraju sa teritorije Krima.

„Kada im damo ono što im treba – prenosive PVO sisteme Stinger, protivtenkovske sisteme Javelin, višestruki raketni sistemi HIMARS, a zatim i artiljerijsko oružje velikog dometa – oni pobeđuju“, rekao je kongresmen.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ranije je Mekol zamerio za kukavičluk administracije američkog predsednika Džoa Bajdena zbog odbijanja da isporuči rakete Ukrajini, rekavši da takve odluke, „zasnovane na pogrešnim strahovima od eskalacije, produžavaju rat”.

Mekol smatra da su Ukrajinci „mesecima” tražili ATACMS da „oslobode sopstvenu suverenu teritoriju” i da napadnu „komandna i kontrolna mesta” ruske vojske.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs