Naslovnica U FOKUSU Tajms: Haos na Kapitolu daje Trampu šansu za reizbor

Tajms: Haos na Kapitolu daje Trampu šansu za reizbor

Stručnjaci i dalje vide Donalda Trampa kao kandidata za sledećeg predsednika SAD, piše Tajms.

Štaviše, u Sjedinjenim Državama se dešavaju skandali jedan za drugim: Ili je Bajden optužen da na neprikladan način čuva tajne dokumente, ili se kongresmeni ne mogu dogovoriti oko kandidata za govornika. A svi ovi problemi samo dodaju poene Trampu, kažu politički analitičari.

Donald Tramp već nekoliko nedelja zauzima neobično sporedno mesto u američkoj politici, piše Tajms, pošto je pažnja svih usmerena ili na Bajdenove tajne dokumente ili na republikanske sporove u Kongresu. Ipak, sledećeg vikenda će se vratiti u prvi plan, predviđa autor članka, jer je zakazan prvi politički govor u godini.

Osim toga, u SAD uskoro počinje izborna kampanja, a Donald Tramp važi za jedinog pravog pretendenta za šefa u Beloj kući. Ali on ima još mnogo toga da nadoknadi, jer su prošlogodišnji izbori za njega bili katastrofa, piše autor članka.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zatim je promovisao svoje kandidate ako su podržali njegovu ideju da je on zapravo pobedio na izborima 2020. godine. Međutim, skoro svi su izgubili.

Pored toga, u decembru se komitet koji istražuje upad na Kapitol zalagao za podizanje četiri optužbe protiv Trampa, uključujući pomaganje ustanku. Pored toga, Trampova kompanija je kažnjena sa 1,6 miliona dolara zbog poreske prevare.

Međutim, postoje stručnjaci koji Trampa i dalje vide kao kandidata, pa čak i predsednika SAD u budućnosti.

„On je i dalje lider stranke i najveći kandidat za nominaciju za 2024.“, rekao je bivši kongresmen Džo Volš, preneo je autor članka. A Kelijan Konvej je napisala u svom tekstu: „Odbijanje Trampove kandidature za 2024. ili pisanje njegove političke čitulje je glupa ideja. On podnosi napade i izbegava krivično gonjenje kao nijedna druga javna ličnost “.

Nedavno su stručnjaci već sproveli oko 100 anketa na temu predlaganja kandidata republikanaca. Istovremeno, ako ispitanici moraju da biraju između Trampa i njegovog glavnog rivala, guvernera Floride Rona DeSantisa, onda ovaj drugi ima prednost. Ako bude više kandidata, onda je Tramp u prednosti. Kako ističe urednik The National Interesta Jacob Heilbrunn, „ Jedina stvar koja ga može spasiti je ponavljanje 2016. godine, kada smo imali bitku za republikanske kandidate i Tramp je mogao da prikupi dovoljno glasova.

Sada, pored DeSantisa, postoje još najmanje dva moguća kandidata samo iz Južne Karoline: senator Tim Skot i bivša guvernerka države i bivša izaslanica pri UN Niki Hejli. Među ostalim kandidatima su bivši državni sekretar Majk Pompeo, bivši potpredsednik Majk Pens i bivši guverner Merilenda Lari Hogan.

Osim toga, Trampu na ruku idu dva nedavna skandala u političkom životu SAD, napominje autor članka. Reč je o borbi za izbor predsednika Predstavničkog doma, koja je završena pobedom kandidata Trampa. Kao i izveštaji da je Bajden čuvao tajne dokumente u svojoj kući i kancelariji.

A sledeća kriza koja se nazire mogla bi još više pomoći Trampu. Kongres sada raspravlja o povećanju gornje granice američkog državnog duga, a ako ovo pitanje ne bude rešeno, ekonomske posledice po obične Amerikance biće katastrofalne, predviđaju ekonomisti. Trampu je potreban haos , jer ako dođe do finansijske depresije, ne može se isključiti nikakav ishod, pa čak ni njegova pobeda, zaključuje autor članka u Tajmsu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs