Naslovnica SPEKTAR Loše vesti za Zapad – Putinovo najstrašnije oružje je spremno

Loše vesti za Zapad – Putinovo najstrašnije oružje je spremno

Rusija je razvila novi borbeni sistem, čije se karakteristike na Zapadu smatraju fantastičnim. Ove podatke objavio je američki novinar, Rohan Parakad.

Rusija je pre izvesnog vremena najavila završetak proizvodnje, prve partije najnovijih podvodnih dronova „Posejdon“, koji će biti isporučeni podmornici specijalne namene „Belgorod“. Kako navodi Parakad, vest o superoružju Ruske Federacije, izazvala je veliki odjek u zapadnim zemljama.

„Putin je dobio zastrašujuće superoružje sposobno da stvori radioaktivni cunami“, primećuje američki analitičar.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Američki novinar je naveo, da su autori mnogih velikih zapadnih medija opisali borbeni sistem „Posejdon“, kao najstrašnije oružje koje je Rusija stvorila u poslednje vreme. Veruje se da ovo podvodno torpedo može da se kreće brzinom većom od 200 km/h, i da ima neograničen domet.

„Torpedo je dizajnirano da neotkriveno klizi preko okeana, pre nego što eksplodira kada stigne do cilja“, naveo je analitičar.

Uređaj je zvanično najavljen 2018. godine, kada je ruski predsednik Vladimir Putin, u svom govoru najavio skoro puštanje u rad šest novih „superoružja“. Tada je konstatovano da je praktično nemoguće zaustaviti i neutralisati „Posejdon“. Njegovim prednostima pripisuju se i manevarska sposobnost i nizak nivo buke.

Prema zapadnim vojnim stručnjacima, Posejdon se može iskoristiti za udar na priobalne gradove Sjedinjenih Država. Konkretno, ovo mišljenje je izneo bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu bezbednost, Kristofer A. Ford.

„Stvaranje ovog oružja, prema Američkom mornaričkom institutu, predstavlja značajan korak napred u trci u nuklearnom naoružanju, a s druge strane ovo je veoma loša vest za Zapad“, rezimirao je Rohan Parakad.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs