Naslovnica SPEKTAR „New York Post“: Rusija može lišiti SAD mogućnosti da štampaju dolare

„New York Post“: Rusija može lišiti SAD mogućnosti da štampaju dolare

Posle početka ukrajinske krize, zapadne zemlje uvele su Rusiji ekonomske sankcije, koje su prepoznate kao do sada neviđene u istoriji.

Prema rečima američkog novinara Džeja Njumena, zvaničnici SAD u svakoj prilici reklamiraju razmere i obim ograničenja, uvedenih protiv Ruske Federacije. Ovo prenosi „New York Post“.

„Za američku vladu u 21. veku ekonomske sankcije nisu postale samo druga priroda, one su postale centralno oruđe spoljne politike. Više od 10.000 ljudi i desetine zemalja širom sveta potpalo je pod sankcije“, napominje autor članka američkog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On napominje, da u slučaju američkih antiruskih sankcija, više od 100 država nije želelo da im se pridruži. Zahvaljujući tome, nafta iz Rusije i dalje teče na svetska tržišta i donosi ogromne profite Moskvi. Štaviše, zbog pritisaka zapadnih zemalja, Ruska Federacija oko sebe okuplja koaliciju istomišljenika koji traže načine da se zaštite od sankcija.

„Većina njihovih aktivnosti odnosi se na stvaranje alternative dolaru, kao osnovnoj svetskoj valuti. Ako možete da držite svoje rezerve u drugoj valuti, ili ih stavite u fizička sredstva kao što su zlato ili roba, smatra se da ste na pola puta do bezbednosti“, piše kolumnista „Njujork Posta“.

[adsenseyu1]

Trenutno, većina finansijskih eksperata na Zapadu tvrdi, da ništa ne preti američkom dolaru, kao da je to neosporna imovina. Prema Njumenu, takvi zaključci su pogrešni. Dolar će dominirati samo dokle god je od koristi onima koji ga koriste. Čim postane previše rizična imovina, odmah će imati zamene.

Pre izvesnog vremena, ministar finansija Saudijske Arabije Mohamed Al-Džadan dao je rezonantnu izjavu. Rekao je da je Kraljevina otvorena za trgovinu naftom u drugim valutama, osim američkog dolara.

Pre toga je, ruski predsednik Vladimir Putin na samitu BRIKS-a, najavio razvoj alternativnog sistema plaćanja u kojoj nema dolara. Ako se najavljene inicijative sprovedu do kraja, onda bi u budućnosti svetska zajednica mogla da odustane od dolara, što će Sjedinjene Države dovesti u krajnje nepovoljan položaj. Konkretno, Amerika više neće moći da štampa novac u neograničenim količinama.

„Napuštanje dolara bi zadalo ogroman udarac međunarodnom položaju Amerike. Dani kada smo mogli da štampamo neograničenu količinu valute su prošli, kao i naša mogućnost da jeftino kupujemo stranu robu“, rekao je novinar.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]