Naslovnica ŽIVOT Značajni naučni dokazi pokazuju da RF zračenje mobilnih telefona izaziva rak

Značajni naučni dokazi pokazuju da RF zračenje mobilnih telefona izaziva rak

Četiri vodeća svetska stručnjaka za zdravlje životne sredine, utvrdila su u novom istraživačkom projektu, da je radiofrekventno (RF) zračenje mobilnih telefona kancerogeno i za životinje i za ljude.

Naučnici, od kojih je jedan bivši direktor američkog Nacionalnog toksikološkog programa (NTP), objavili su pregled u kojem su raspakovana najnovija istraživanja o elektromagnetnom zračenju (EMR) i RF zračenju. U njemu se zaključuje da postoje „značajni naučni dokazi“ da „RF zračenje izaziva rak, endokrinološke, neurološke i druge štetne zdravstvene efekte“.

Takođe se krivi i američka Federalna komisija za komunikacije (FCC), zbog neuspeha da zaštiti javno zdravlje. Otkriveno je da je FCC kupila komunikacijska industrija, na isti način na koji su američku administraciju za hranu i lekove (FDA), i američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kupili farmaceutski giganti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema stručnjacima, FCC je sistematski ignorisao „Princip predostrožnosti“ kada je reč o opasnostima mobilnog telefona. Princip predostrožnosti, u slučaju da niste upoznati sa njim, je skup principa koji se obično koriste u toksikologiji za procenu rizika.

„Ovaj projekat je jasan poziv na prevenciju i mere predostrožnosti“, rekla je Dr Devra Davis, toksikolog i epidemiolog i jedan od koautora rada.

[adsenseyu1]

„Sada znamo dovoljno da preduzmemo korake da smanjimo izloženost ovome… Vreme je“, dodala je Dejvisova, koja je takođe osnivač i predsednik „Environmental Health Trust-a“, kao i osnivački direktor Centra za onkologiju životne sredine i Univerziteta u Institut za rak u Pitsburgu.

Kada bi SZO bila zaista iskrena, EMF i RF zračenje bi bili „potvrđeni“, a ne samo „verovatno“ karcinogeni za ljude.

Dejvisova je za „The Defender“ izjavila, da postoji „mnoštvo“ eksperimentalnih i epidemioloških dokaza, koji uspostavljaju uzročnu vezu između EMR-RF i zračenja. EMR-RF je takođe povezan sa oštećenjem DNK, negativnim razvojem fetusa i oštećenjem endokrinog sistema.

„EMF-RF funkcioniše kao klasični endokrini disruptor, narušavajući i muške i ženske reproduktivne funkcije“, kažu autori rada.

Govoreći o novom istraživanju, Dejvisova ga je nazvala „orijentirom“, u smislu da se dolazi do čvrstih zaključaka o opasnostima EMF-RF zračenja – „ali je orijentir izgrađen na ramenima niza drugih“, naglasila je ona.

[adsenseyu4]

Razlog zašto se EMF-RF zračenje i dalje smatra „bezbednim“ od strane vlasti je taj, što se regulatori oslanjaju na „pogrešne“, a ipak široko objavljene izveštaje koje su napisali „naučnici povezani sa industrijom“, čiji je posao da proglase da nešto „nema rizika po zdravlje“.

„Imperativ je insistirati na potpunoj slici dokaza, a ne na pobeljenoj ili iskrivljenoj verziji koja se trenutno promoviše“, naglasili su autori rada.

Drugim rečima, jedini način da se ikada sazna istina, je da se zdrava nauka odvoji od pristrasne telekomunikacijske industrije. Dok se to ne dogodi, „mi efikasno sprovodimo nekontrolisani eksperiment na sebi, našim porodicama i našoj deci“, kažu oni.

FDA je takođe kriva, što je odbacila gomilu studija koje pokazuju štetne efekte RF zračenja, uključujući NTP studiju od 30 miliona dolara iz 2018-te, koja pruža „jasan dokaz“ da je elektromagnetno zračenje povezano sa rakom i oštećenjem DNK.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs