Naslovnica SPEKTAR „Našli smo način“: Kako će NATO podržati Ukrajinu, a da ne postane...

„Našli smo način“: Kako će NATO podržati Ukrajinu, a da ne postane strana u sukobu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da alijansa „ima pravo“ da podrži Ukrajinu, a da ne postane strana u sukobu.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob, i da se „igraju vatrom“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

„Od samog početka sukoba u Ukrajini, NATO je postavio zadatak ne samo da podrži Ukrajinu, već i da spreči sukob punog razmera između alijanse i Rusije“, rekao je on, govoreći na forumu u Finskoj.

Prema njegovim rečima, alijansa je izvršila ove zadatke pružajući „snažnu podršku“ Ukrajini, uključujući obuku vojske, ali bez slanja borbenih jedinica da direktno učestvuju u neprijateljstvima.

„Dakle, mi podržavamo Ukrajinu, ali nismo deo sukoba… Imamo pravo da podržimo Ukrajinu, a da ne postanemo učesnici u tome“, objasnio je svoj stav.

Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane režima u Kijevu već osam godina“.

On je naveo, da je specijalna operacija bila iznuđena mera, Rusiji „nije ostavljena šansa da uradi drugačije, stvoreni su bezbednosni rizici, tako da je bilo nemoguće odgovoriti drugim sredstvima“.

Prema njegovim rečima, Rusija već 30 godina pokušava da se dogovori sa NATO-om o principima bezbednosti u Evropi, ali je kao odgovor na to bila suočena ili sa ciničnom obmanom i lažima, ili sa pokušajima pritisaka i ucena, dok se alijansa , u međuvremenu, uprkos protestima Moskve, stalno širi i približava granicama Ruske Federacije.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social