Da li će ovde početi? – Južna Afrika razume obaveze prema „Međunarodnom krivičnom sudu“ ako Putin poseti BRIKS

Južna Afrika uzima u obzir nalog Međunarodnog krivičnog suda za „hapšenje“ ruskog predsednika Vladimira Putina u svetlu predstojećeg 15. samita BRIKS-a, rekao je južnoafrički predsednik Vincent Magvenia, a prenosi Rojters.

„Mi, kao vlada, svesni smo svoje zakonske obaveze. Međutim, u periodu koji prethodi samitu, nastavićemo da sarađujemo sa relevantnim akterima“, rekao je on.

Iako još nema zvanične potvrde, očekuje se da će ruski lider prisustvovati 15. samitu BRIKS-a koji će se održati u Južnoj Africi, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, prema rečima Magvenije, Južna Afrika ostaje posvećena mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini.

Pretpretresno veće MKS, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je 17. marta nalog za „hapšenje“ Putina i dečijeg ombudsmana Marije Lvove-Belove.

Kako je ranije rekao sekretar za štampu ruskog lidera Dmitrij Peskov, pokretanje pitanja MKS-a o „hapšenju” predsednika je neprihvatljivo, Moskva ne priznaje njegovu nadležnost, a bilo koja njegova odluka je ništavna sa stanovišta pogled na pravo.

Prema rečima portparola Kremlja, samo postavljanje pitanja je „nečuveno i neprihvatljivo“.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev je takođe rekao da je „efikasnost MKS nula, to nisu Nirnberški i Tokijski tribunal, pa čak ni sumnjivi Jugoslovenski tribunal”.

Webtribune.rs