Naslovnica SPEKTAR Branko Pavlović: Sporazum nije prihvaćen, ali pet članica EU treba ubediti u...

Branko Pavlović: Sporazum nije prihvaćen, ali pet članica EU treba ubediti u suprotno

To što Gabrijel Eskobar tvrdi da je dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan, samo je politička igra.

SAD preko Eskobara i Brisela želi da nametne dovoljno elemenata da bi suzbila protivljenje drugih članica EU da se u poglavlje 35 „uglavi“ mogućnost uvođenja sankcija Srbiji ako Beograd ne radi onako kako oni misle da bi trebalo.

Ovako advokat Branko Pavlović komentariše izjavu američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da je Zapadni „sporazum“ za Kosovo pravno obavezujući iako nema potpisa.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema Pavlovićevim, kada Srbija pominje crvene linije, Zapad to shvata kao novi predlog koji stavlja po strani i o kome uopšte neće da razgovara.
Sporazum nije prihvaćen, ali pet članica EU treba ubediti u suprotno

Uz to, zapadni zvaničnici, kako Pavlović kaže, pokušavaju da da izgrade novu vrstu narativa koji će biti dovoljan Španiji, Rumuniji, Grčkoj, Kipru i Slovačkoj da ne prave problem oko izmena poglavlja 35.

[adsenseyu1]

„Dakle, Eskobar nije u pravu i on dobro zna da mu to nije dovoljno da bi te države promenile stav i priznale nezavisnost KiM. S druge strane, tačno je da Srbija ide po ivici noža i da bi na svaku njegovu reakciju trebalo da izađe sa detaljnim stavom šta sve iz predloga sporazuma nije prihvatljivo“, kaže Pavlović.

Ipak, to kakav je srpski stav ne umanjuje činjenicu da li je sporazum prihvaćen ili nije, a nije prihvaćen, smatra naš sagovornik.

Svi istrčavaju sa svojim željama – pa i Eskobar

Za bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije Vladislava Jovanovića, cela stvar oko pregovora u Ohridu je, kako kaže, previše opuštena i difuzna. Prema njegovom tumačenju, Eskobarova izjava je opšta i, kako kaže, prilično evazivna – može se tumačiti na različite načine.

[adsenseyu4]

Ako bi Srbija želela da da kredit Eskobaru, izjavu bi trebalo tumačiti tako kao da pokriva samo ono oko čega je u implementacionom okviru postignuta saglasnost. Za sada, to bi bilo formiranje ZSO i pitanje nestalih. Sutra bi neke druge tačke dogovora postale obavezujuće, ističe Jovanović.

„Ne bih za sada izvlačio neke veće zaključke iz ove prilično uopštene izjave, koja može da pokriva i širi deo pitanja i samo onaj koji je već dogovoren. To će se razjasniti u sledećem koraku, kada će on morati da bude precizniji“, ocenjuje Jovanović.

Srbija ne gazi crvene linije

Za sada, svi istrčavaju sa željama i očekivanjima, dodaje on – Eskobar izjavljuje jedno, Lajčak drugo, Borelj treće – sve je to u cilju stvaranja „pozitivne atmosfere“ od koje svako očekuje ono što mu je najvažnije.

„Zapadu je najvažnije da nas što pre i što više približe našim crvenim linijama očekujući da bi tada naš otpor mogao da možda bude ublažen. Ali to je očekivanje – pusto radovanje jer smo mi veoma kategorični da se o tim crvenim linijama uopšte ne može razgovarati, ni posredno, ni neposredno“, naglašava Jovanović.

Podsećamo, Eskobar je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

„Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu“, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.
Prema njegovim rečima, visoki predstavnik EU Žozep Borelj je jasno stavio do znanja da su se strane obavezale i da će se sporovođenje dogovora odraziti na evropski put obe strane.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Nikola Joksimović (Sputnik)