Jeziva poruka Ukrajini od Šojgua: „Proći ćete kao NATO u Srbiji“

Sergej Šojgu upozorio da će municija sa osiromašenim uranijumom ozbiljno uticati i na zdravlje ukrajinskih vojnika, podsećajući da se to desilo i na KiM.

U poslednjoj u nizu reakcja Moskve na najavu Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom, ruski ministar odbrane je danas podsetio da je takvu municiju koristio i NATO tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, kao i da je ona negativno uticala na zdravlje NATO vojnika.

On je u intervjuu za televiziju Rusija-1 na rekao da su posledice njene upotrebe delimično ispitane.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Bilo je posledica po zdravlje onih koji su koristili tu municiju. Bilo je ozbiljnih zdravstvenih stanja i ona su proučavana. Međutim, nisu ispitali kakav je efekat municija imala na one protiv kojih je bila korišćena, dodao je ruski ministar, prenosi Tass.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi ranije je rekla da će, pored isporuke borbenih tenkova „čelendžer 2“ , Velika Britanija Kijevu isporučivati municiju, uključujući granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Ruska ambasada u Londonu upozorila je britansku vladu da ne snabdeva Kijev takvom municijom.

Prema rečima ruskih diplomata, ovaj korak je prepun rizika za dalju eskalaciju sukoba.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je juče da najava Velike Britanije da će Ukrajini obezbediti municiju sa osiromašenim uranijumom znači da je preostalo „sve manje koraka“ do nuklearnog sukoba.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(B92,Tanjug)