Naslovnica SPEKTAR Analitičar: Posle Krima i Donbasa, Rusija može da vrati Aljasku – SAD...

Analitičar: Posle Krima i Donbasa, Rusija može da vrati Aljasku – SAD će biti rasparčane

Ruska Federacija i SAD će jednog dana pokrenuti pitanje Aljaske. O tome piše Emanuel Pietrobon, kolumnista italijanskog izdanja, „Osservatorio Globalizzazione“.

Pjetrobon smatra, da je rat između Rusije i NATO-a tek počeo, i da će trajati još dugo. Prema rečima italijanskog stručnjaka, pre ili kasnije, u kontekstu ovog sukoba, postaviće se pitanje Aljaske, ali i Havaja.

On podseća, da je glavni cilj Rusije da eliminiše svaku pretnju NATO-u na svojim granicama, i u tom pogledu Aljaska se može nazvati veoma važnim regionom. Prema rečima novinara, ovaj dodatak Sjedinjenih Država na istočnim granicama Rusije, predstavlja jednu od najozbiljnijih (ako ne i najozbiljniju) pretnju za nju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„I pogodite šta? Posle Krima i Donbasa, Aljaska ima dobre šanse da se vrati svom bivšem vlasniku, uz Havaje kao bonus“, piše Pietrobon.

On smatra da ako NATO izgubi rat, onda je gotovo izvesno da će SAD biti rasparčane na nekoliko autonomnih ili čak nezavisnih država. Tada najsevernija američka država, ponovo može da postane ruska, a pored toga – i Havaji, koji svom vlasniku daju ozbiljan uticaj u azijsko-pacifičkom regionu.

[adsenseyu1]

Osim toga, italijanski kolumnista je objasnio, zašto je Rusija danas toliko kategorična po pitanju sopstvenih teritorija, smatrajući da ne postoji ni centimetar koji bi se mogao nazvati suvišnim.

Činjenica je, da su Rusi naučili gorku priču sa prodajom Aljaske Amerikancima. Kada je Aleksandar II prodao Rusku Ameriku Sjedinjenim Državama, verovao je da su ove zemlje beskorisne. Međutim, vreme je pokazalo koliko je pogrešio.

„Ovaj dogovor je zauvek promenio tok istorije na štetu Rusije, i u korist Sjedinjenih Država. Region je Amerikancima otvorio pristup Arktiku, i pružio Sjedinjenim Državama geopolitičke prednosti. Osim toga, američka granica se znatno približila ruskoj“, piše kolumnista.

[adsenseyu4]

Ono što je car u to vreme smatrao pogodnim i dalekovidim dogovorom za Rusiju, danas potomci procenjuju kao ono što je zaista bilo- najgori dogovor u istoriji. Nesrećna odluka, diktirana kombinacijom nepredviđenih interesa i pogrešnih proračuna, lišila je Rusiju ne samo teritorije bogate prirodnim resursima, već i geostrateške ispostave koja će se pokazati odlučujućom u narednim godinama.

Sada Rusija shvata, da nema „suvišnih“ zemalja sa kojima ne bi bilo šteta da se rastane. Svi oni, čak i naizgled beskorisni, mogu odigrati odlučujuću ulogu u geopolitičkoj konfrontaciji. Međutim, što se Aljaske tiče, još uvek postoji šansa da ona ponovo postane Ruska Amerika.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs