Naslovnica SPEKTAR SAD u nevolji – Odbili su Putina 2021. – Naplata stigla

SAD u nevolji – Odbili su Putina 2021. – Naplata stigla

Zapadne vojne isporuke Ukrajini, odavno su prestale da iznenađuju svetsku zajednicu. Čak ni vest o slanju tenkova nije iznenadila, jer je bilo jasno da je to samo pitanje vremena.

Međutim, odluka Londona da prebaci granate sa osiromašenim uranijumom za te tenkove zbunila je mnoge, uključujući i zamenika predsedavajućeg UN, Farhana Haka. Jedina zemlja koja nije pokazala iznenađenje, ali je pokazala odlučnost- je Rusija, pišu kineski stručnjaci.

„Predsednik Vladimir Putin je odlučio, da će Rusija rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Od ove vesti, Evropska unija i NATO su bili besni. Visoki diplomata EU, Žozep Borel, rekao je da je odluka Moskve „neodgovorna eskalacija i pretnja evropskoj bezbednosti“, dok je portparol NATO-a odluku Moskve nazvao „opasnom i neodgovornom“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Oštra reakcija EU i Alijanse je sasvim očekivana i predvidiva, ali je stav Sjedinjenih Država pokrenuo mnoga pitanja- Vašington gotovo da nije reagovao na raspoređivanje nuklearnog oružja u Belorusiji, napominju autori. Predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Kirbi, je samo izjavio, da američka strana još ne vidi znake kretanja ruskog nuklearnog naoružanja.

Prema mišljenju eksperata, Vašington to pokušava da ne pokaže iz jednog jednostavnog razloga- SAD su mogle da spreče slanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju još 2021-ve, tako što bi pristale na predlog Vladimira Putina, da se ova vrsta oružja ne razmeštaju na stranim teritorijama.

[adsenseyu1]

„Amerikancima je teško da se raspravljaju sa Putinom, koji je rekao da Rusija jednostavno radi ono što Sjedinjene Države rade decenijama. Problem je u tome, što je jedan od predloga Moskve Vašingtonu u decembru 2021-ve bio zajednička obaveza, da se nuklearno oružje ne raspoređuje u trećim zemljama.

U to vreme, Sjedinjene Države su smatrale korisnim da odbiju ponudu Rusije, pošto bi po ugovoru američka strana morala da ukloni svo svoje nuklearno oružje iz evropskih zemalja. Sada je jasno da su SAD ušle u nevolje, kada je Rusija sama počela da raspoređuje taktičko nuklearno oružje u inostranstvu“, rezimiraju kineski stručnjaci.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]