Amerika upozorena da ne nastavlja pogrešnim putem

Visoki kineski diplomata Jang Điječi upozorio je SAD da ne igraju na „tajvansku kartu“ i da ne nastavljaju pogrešnim putem.

On je obećao da će Kina preduzeti čvrste akcije da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese.

Kako prenosi Kineska medijska grupa Jang je izneo ove primedbe u sredu u telefonskom razgovoru sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom, koji je i inicirao poziv.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Jang je rekao da dve zemlje treba ozbiljno da sprovode važan konsenzus postignut između kineskog predsednika Si Đinpinga i američkog predsednika Džoa Bajdena o kinesko-američkim odnosima.

„Nedavno su dve strane održale dijalog u više oblasti, uključujući vojsku, klimatske promene, zdravstvo i poljoprivredu i treba zadržati taj zamah“, rekao je Jang. „Istovremeno, mora se istaći da se SAD, u poslednje vreme, i rečima i delima mešaju u unutrašnje stvari Kine i štete interesima Kine, čemu se Kina odlučno protivi“, dodao je.

On je pozvao SAD da usklade svoje reči i dela, pretoče svoje obaveze u konkretne politike i akcije, sarađuju sa Kinom, pravilno upravljaju razlikama između dve strane i čine konstruktivnije stvari kako bi bilateralne odnose vratile na pravi put zdravih i stabilnih razvoj.

Kina će preduzeti čvrste akcije da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese, a američka strana može da računa da će Kina održati svoje obećanje, rekao je Jang Salivanu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Takođe su razmenjeni stavovi o Ukrajini i situaciji na Korejskom poluostrvu i nekim drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Telefonski razgovor je održan dva meseca nakon direktnog sastanka Janga i Salivana u Rimu, navodi CMG.

(beta)