Dmitrij Medvedev: Nameću nam sankcije, pa traže da osiguramo snabdevanje u hrani – To ne ide tako, nismo mi idioti

Zapad ne može da udari Rusiju „ludim“ ekonomskim sankcijama i istovremeno da očekuje da će ta zemlja garantovati snabdevanje hranom, ocenio je drugi čovek Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je Moskvu tokom sastanka Saveta bezbednosti UN u organizaciji SAD, da drži kao taoca snabdevanje hranom milione Ukrajinaca i još milione drugh ljudi na svetu“.

„Naša zemlja spremna je da preuzme sve svoje obaveze. Ali takođe očekuje pomoć od svojih trgovinskih partnera“, rekao je preko Telegrama bivši ruski predsednik i premijer koji je sada zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„U suprotnom to nema smisla – s jedne strane nam se nameću lude sankcije, a sa druge se traži da osiguramo snabdevanje u hrani. To ne ide tako, nismo mi idioti“, rekao je Medvedev.

Rusija i Ukrajina obezbeđuju 30 odsto snabdevanja u hrani na svetu.

SAD i Rusija danas su se u UN uzajamno optuživale za pogoršanje bezbednosti u hrani u svetu. Vašington je pozvao Moskvu da dozvoli izvoz ukrajinskih žitarica blokiranih u lukama u Crnom moru.

„Prestanite da blokirate luke u Crnom moru. Dozvolite slobodno kretanje brodova, vozova i kamiona koji prevoze hranu van Ukrajine“, rekao je Entoni Blinken i pozvao Ruse da prestanu da prete izvozom hrane i djubriva zemljama koje kritikuju njihovu agresiju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija je odbacio sve zapadne optužbe i rekao da zapad hoće da Rusija snosi krivicu za sve probleme sveta.

Kriza sa hranom u svetu postoji dugo i njeni duboki uzroci potiču iz inflacione spirale koju podstiču rastući troškovi osiguranja, teški logistički tokovi i spekulacije na zapadnim tržištima, rekao je ruski diplomata.

Marija Zaharova: Rusija odbacuje američke optužbe kako koristi „glad kao oružje“

Rusija odbacuje američke optužbe kako koristi „glad kao oružje“, izjavila je portparol MIP Rusije Marija Zaharova. Istovremeno, zamenik predsednika Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev smatra da Rusija ima sve mogućnosti da spreči prehrambenu krizu, ali da je obezbeđivanje hrane za građane Rusije – sveta stvar.Zaharova je istakla da Moskva kategorički odbacuje optužbe da koristi „glad kao oružje“, a koje je izneo izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN, Amerikanac Dejvid Bizli na konferenciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o prehrambenoj bezbednosti.

„Ovakve izjave su neumesne i nisu u skladu sa principima nepristrasnosti i neutralnosti, koje je Bizli, kao međunarodni zvaničnik, obavezan da bespogovorno poštuje“, naglasila je ona.

Ona je još dodala da su u MIP-u Rusije obratili pažnju na još jednu u nizu neprijateljsku optužbu američkih predstavnika. Takođe je ocenila da je Moskva i te kako svesna da ovakvim manipulacijama SAD i njihovi evropski saveznici pokušavaju da namerno dezorijentišu međunarodnu zajednicu, utičući tako da se i druge zemlje priklone podršci antiruskom kursu Zapada.

Rusija ne ometa izvoz ukrajinskog žita, ukrajinska vojska je minirala sopstvene morske luke

Zaharova je nazvala špekulacijama navode da Rusija ometa izvoz ukrajinskog žita, usled čega je nastao deficit na tržištu i poručila da su problemi nastali krivicom Kijeva i da je njegova vojska minirala sopstvene morske luke.

Rusija će, prema njenim rečima, nastaviti da isporučuje hranu u okviru svojih komercijalnih obaveza i kao humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženih zemalja.

„Naša zemlja je zainteresovana za stabilno funkcionisanje svetskog tržišta hrane“, istakla je Zaharova.

Medvedev: Rusija neće isporučivati pšenicu i ostale prehrambene proizvode nauštrb sopstvenog tržišta. Obezbeđivanje hrane za građane Rusije – sveta stvar

Istovremeno, zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Rusija ima sve mogućnosti da spreči prehrambenu krizu, ocenivši da sankcije Zapada protiv Rusije idu na štetu njegovim vitalnim pitanjima.

On je objasnio da će zemljama uvoznicima ruske pšenice i ostalih prehrambenih proizvoda biti teško da funkcionišu bez isporuka iz Rusije. Milioni građana, kako je istakao, od političara očekuju, generalno, samo jedno: mogućnost da žive normalno, mirno i u blagostanju, a sankcije to onemogućavaju.

Prema njegovim rečima, bogate države uvode sankcije kako bi siromašne bile još siromašnije.

On je takođe poručio da Rusija neće isporučivati pšenicu i ostale prehrambene proizvode nauštrb sopstvenog tržišta. Medvedev je još dodao da je obezbeđivanje hrane za građane Rusije – sveta stvar.

„Naša zemlja je spremna da ispunjava svoje obaveze u potpunosti. Ali, i od trgovinskih partnera očekujemo da sarađuju, uključujući i po međunarodnim pitanjima. Zapravo je nelogično: sa jedne strane, protiv nas uvode sumanute sankcije, a sa druge – zahtevaju da isporučujemo hranu. Tako ne može, nismo mi idioti“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken apelovao na članove SB UN i uopšte Organizaciju Ujedinjenih nacija da izvrše pritisak na Rusiju „kako bi obustavila aktivnosti, koje produbljuju prehrambenu krizu u Ukrajini i čitavom svetu“.

Prethodno je generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio da UN rade na postizanju sporazuma o obezbeđenju izvoza hrane iz Ukrajine pomorskim putem. On je još dodao da međunarodno humanitarno pravo na koje se poziva Rezolucija SB 2417, predviđa da roba i rezerve koje su neophodne za opstanak civilnog stanovništva, uključujući hranu, useve i stoku, moraju biti zaštićene.

(beta, sputnjik)