Naslovnica ŽIVOT 4 svojstva banane za koje niste čuli a važne su

4 svojstva banane za koje niste čuli a važne su

banana2

[adsenseyu2]

Ukoliko izbegavate banane zato što vam je neko rekao da goje ili da su pune šećera, prevarili ste se.

Banane, kao i mnoge druge voćke iz prirode, imaju mnoštvo pozitivnih efekata na vaše zdravlje. Danas ćemo vam predstaviti četiri svojstva banane za koja bi svi trebalo da znaju.

  1. Banane održavaju kardiovaskularni sistem

Banane spadaju u namirnice koje su bogate kalijumom, mineralom koji je neophodan za normalni krvni pritisak i srčani ritam. Jedna srednja banana ima više od 400 mg kalijuma, što je količina dovoljna da spreči visok krvni pritisak i aterosklerozu.

Istraživači su pratili 43.738 Amerikanaca četiri godine kako bi ispitali uticaj ishrane na krvni pritisak. Oni koji su konzumirali veću količinu hrane bogate kalijumom i magnezijumom su značajno smanjili rizik od srčanog udara.

Drugi istraživači su procenjivali koja je optimalna ishrana za smanjivanje rizika od srčanog udara. Oni su otkrili da ishrana sa puno kalijuma iz voća i povrća, žitarica i masne ribe smanjuje rizik od srčanog udara.

Banane imaju puno vlakna, oko 3 grama po banani. Trećina ovih vlakana je rastvorljivo u vodi, a upravo ona smanjuju rizik obolevanja od srčanih bolesti.

[adsenseyu4]

Iako u bananma ima jako malo masti (manje od 4%), one su poreklom iz grupe sterola. Pošto ovi steroli mogu da se ponašaju kao LDL holesterol u organizmu, oni mogu da blokiraju apsorpciju LDL holesterola iz hrane, potencijalno umanjujući rizik od nastajanja kardiovaskularnih bolesti.

  1. Banane pozitivno deluju na digestivni trakt

Iako su banane slatke, njihov glikemijski indeks je veoma mali, što znači da vam neće skočiti šećer u krvi ako ih pojedete. Postoji mali broj namirnica poput banane koje momentalno stvaraju energiju bez povećanja nivoa šećera u krvi. Moguće je da sadržaj vlakana usporava pretvaranje ugljenih hidrata u proste šećere.

U okviru vlakana, banane sadrže pektine, posebnu vrstu vlakana koja mogu da spreče rak debelog creva. Istraživači su testirali efekte pektina na ćelije raka debelog creva kod čoveka i došli do zaključka da suzbija rast tumora.

Tokom procesa sazrevanja, pektini rastvorljivi u vodi pomažu bananama da omekšaju, čime dovode do porasta fruktoze u odnosu na saharozu. To je još jedan faktor zbog kojeg su banane slatke, a ne povećavaju nivo šećera u krvi.

Banane takođe poseduju fruktooligosaharide, prebiotik koji održava dobre bakterije u crevima. U pitanju su ugljeni hidrati koji se ne razlažu enzimima u digestivnom traktu, već dolaze do creva u kojima postaju hrana za bakterijsku floru.

U istraživanju koje je uključivalo dve grupe žena, jedna grupa njih je jela po dve banane svaki dan u periodu od dva meseca. Druga grupa je pila piće sa ukusom banane u kom uopšte nije bilo banana.

Na kraju studije, grupa koja je jela bananu je imala povećani broj Bifidobacteria, pozitivnih bakterija iz creva, dok se to kod druge grupe nije dogodilo.

[adsenseyu1]

  1. Banane su hrana za pobednike

Jedna studija je pokazala da biciklisti koji pojedu pola banane na svakih 15 minuta za vreme trke od tri sata održavaju energiju jednako kao oni koji konzumiraju energetska pića.

Među parametrima koji su ispitivani su bila glukoza u krvi, zapaljenje, oksidativni stres i prirodni imuni sistem. U obe grupe je primećeno povećano stvaranje glutationa, dok se porast dopamina uočio samo u grupi koja je jela banane.

  1. Pojedite bananu uveče da biste lepo spavali

Banane su dobar izvor triptofana, esencijalne aminokiseline koja je važna za stvaranje serotonina u mozgu. Serotonin reguliše raspoloženje i ponaša se kao prirodni sedativ.

Ako pojedete bananu sat vremena pre spavanja, daćete joj dovoljno vremena da se svari pre nego što legnete, a triptofan će vam pomoći da zaspite. Banane takođe prirodno povećavaju nivo melatonina što doprinosi boljem spavanju.

Jedite što više banana i osetite njihovo pozitivno dejstvo već danas.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]