Zaharova: U Ukrajini počeo novi verski rat

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući planove Kijeva da protera sveštenstvo iz Počajevske lavre, nazvala ih je „novom etapom u verskom ratu“.

„Nova faza verskog rata u Ukrajini koju je pokrenuo kijevski režim, naravno, neće dovesti do ničega dobrog. Posledice će biti tragične“, rekla je ona na brifingu u četvrtak.

Ranije je savetnik Patrijarha moskovskog i cele Rusije protojerej Nikolaj Balašov izneo mišljenje da će ukrajinske vlasti pokušati da oduzmu kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) Počajevsku. Istovremeno, raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) konkuriše za pravo na nju sa grkokatolicima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Monasi Kijevske lavre se spremaju da napustiti manastir

Neki monasi će napustiti Kijevsko-pečersku lavru, ali deo njih će ostati tamo do kraja, izjavio je Sputnjiku izvor blizak Kijevsko-pečerskoj lavri.

„Neki će otići u svoja rodna mesta i u druge oblasti Ukrajine. Oni koji imaju stanove u Kijevu će se razići po stanovima, kao dvadeseti i tridesetih godina XX veka. Biće u kućama, moliće se i čekati.

Verovatno će mali deo nacionalista, kojima je sve jedno kakva je crkva, ostati u lavri i preći u raskolnike. Deo monaha koji su verni kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi ostaće u lavri do kraja“, rekao je izvor.

Izvor blizak Kijevsko-pečerskoj lavri je ranije naveo da je deo monaha 20. marta napustio manastir, a da su knjige iz biblioteke podeljene vernicima. Prema njegovim rečima, još uvek su u toku predavanja na Kijevskoj duhovnoj akademiji, ali se studenti već pakuju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Sputnik)