Zagonetka za naučnike: Deca Amiša imuna na bolesti

 

amisi

Deca Amiša koja su odrasla na farmama severnoameričke države Indijane ne mogu da se razbole od astme, dijabetesa, alergije niti bilo koje druge moderne bolesti koja napada  omladinu.

Švajcarski naučnik Mark Holbrejm je zaključio da postoji nešto što štiti amišku decu, ali je još uvek misterija šta je to.

Po nedavnim istraživanjima, amiška deca su mnogo zdravija od dece odrasle na evropskim farmama. Takođe je interesantna činjenica da je u poslednjih 20 godina zabeležno svega par slučaja da je amiško dete imalo neki oblik alergije.

Većina amiških porodica uglavnom vuče korene iz Švajcarske. Oni žive u prirodi, daleko od grada i hrane se isključivo organskom hranom koju sami uzgoje. Pritom su i veoma religiozni.

Amišima su autizam i dijabetes nepoznati

Davno se još pisalo o tome kako su Amiši izuzetno fizički i mentalno zdravi. U njihovoj zajednici recimo uopšte nema autizma, niti većine savrmenih bolesti koje pogađaju amerikance. Nemaju problema sa gojaznošću, dijabetesom ili srčanim bolestima, a uglavnom se i ne vakcinišu. Jedu isključivo organsku hranu koju su sami uzgojili.

Amiši ne znaju šta je GMO

Oni jedu isključivo organske proizvode starih sorti koristeći samo organsko đubrivo i nikad se nisu sreli sa GMO hranom. Tokom svih dosadašnjih istraživanja, registrovano je oko tri slučaja autizma kod Amiša, a od to troje, dvoje dece je bilo vakcinisano.

Prvi slučaj bilo je kinesko dete koje su usvojili Amiši, a koje je pre toga primilo razne vakcine. Drugi slučaj je bilo dete iz porodice koja je podlegla propagandi i ipak vakcinisala dete. Neki od naučnika predlažu da Amiši očigledno imaju neki gen koji ih čini imunim na bolesti koje pogađaju savremeno društvo.

Takođe, mnogi od njih nikada nisu studirali ali su i uprkos tome veoma inteligentni i pismeni.

Webtribune.rs